saç ekimi

Saç Ekimi Hakkında Her şey

Saç ekiminin başlangıcı19. yüzyıl sonlarına kadar dayanmaktadır. Tarihsel gelişim boyunca insanlar saç dökülmesine kalıcı çözümler aramışlardır. Maalesef günümüzde dökülmeye karşı tek kalıcı çözüm saç ekimi olmuştur. Bu yazımızda saç nakli hakkında size özet bilgiler veren bir yol haritası sunacağız. Bu yol haritasını titiz bir şekilde uyguladığınız takdirde, başarılı bir sonuç elde edeceğinizi düşünüyoruz. Şunu unutmayın bu bir özet yazıdır. Saç ektirmek isteyenler, yazımız içerisindeki verdiğimiz linklerden daha detaylı bilgilere ulaşabilirler.

Saç Ekimi Nedir?

Saç dökülmesi erkek ve kadınlarda ciddi psikolojik sorun oluşturmaktadır. İnsanlar kendilerini daha mutlu hissetmek için saç dökülmesine karşı kalıcı çözümlere ilgi duymaktadır. Özellikle erkekler karşı cinse cazip görünmek için saçlı olmak gerektiğine inanıyorlar. Bu durumda saç ektirme isteği ön plana çıkmaktadır. Dökülmeyen ve güçlü donör bölgelerden alınan kılların, saçsız bölgelere transfer edilmesine saç ekimi adı verilir. Saç köklerinin nakledildiği bölge tamamen kelleşmiş veya seyrelmiş alanlar olabilir. Saç dökülmesine neden olan sebepleri başka bir yazımızda ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

Saç Ekimi Yöntemleri Nelerdir?

Saç ekimi ameliyatının 2 temel yöntemi bulunmaktadır. Bunlar FUT ve FUE tekniğidir. Bu sınıflama köklerindonör bölgelerden alım şekline göre yapılmıştır. Saç köklerinin alınma işleminin, ekim işlemi ile hiçbir ilgisi yoktur.

FUT Yöntemi ( Foliküler Ünite Transplantasyonu ) : İki kulak arası bölgeden şerit şeklinde bir saçlı deri parçası kesilerek çıkartılır. Bu parçaya flep adı verilir. Flep çıkartılan bölge , uç uca getirilerek dikilir ve kapatılır. Alınan bu flep parçası, mikrogreftlere ayrılır. Sonra bu mikrogreftler tek tek saçsız alana yerleştirilir. FUT yöntemi ülkemizde çok nadir durumlar dışında terk edilmiştir diyebiliriz. Amerika Birleşik Devletlerinde hala yaygın olarak uygulanan bir yöntemdir.

fut saç ekimi

FUE Yöntemi : Donör bölgeden saç kökleri özel alım aletleri ile tek tek toplanır. FUT yöntemindeki gibi kesme ve dikiş işlemi yoktur. En sık uygulanan saç nakil yöntemidir.

fue yöntemi

Saç Ekimi Aşamaları Nelerdir ?

Saç ektirmeyi düşünen bir kimsenin ilk yaptığı iş araştırma safhasıdır. Bu araştırmanızı kolaylaştırmak amacıyla saç ekim aşamalarını hiyerarşik olarak 3 aşama altında topladık. Bu 3 aşamanın da hiyerarşik alt grupları bulunmaktadır.

  1. Ekim Öncesi Dönem
  2. Saçların Ekim Aşaması
  3. Saç Ektirdikten Sonraki Süreç

Saç ektirecek bir kimsenin hedefi başarılı ve doğal bir sonuçtur. Bu hedefin gerçekleşmesi için 3 aşamanın da ayrı ayrı önemi vardır. Şimdi 3 aşamayı kısaca inceleyelim.

1- Saç Ekimi Öncesi Dönem

Saç ektirmeye karar verdiniz fakat daha yolun en başındasınız. Şunu unutmayalım. Saç ektirmeyi düşünenlerin tamamına yakını fiziksel bir hastalığından dolayı saç ektirmez. Kadın ve erkeklerin çoğunluğu, kendilerini daha mutlu hissetmek için saç nakli ister. Çok küçük bir kitle, yanık, trafik kazası gibi travmatik bozukluğa bağlı olarak bu işlemi yaptırmak ister. Dolayısıyla öncelikle kendinize bir yol haritası çizmelisiniz. İlk aşamayı saç ekim öncesi dönem isimli yazımızda detaylıca anlattık. Aşağıdaki listede saç ekiminden önceki dönemi özet olarak görmektesiniz.

  1. Ekim Öncesi Araştırma Aşaması
    • Arkadaş Dost Tavsiyesi
    • Berberler Kuaförler
    • İnternet ve Forum Siteleri
  2. Muayene ve Saç Ektirmeye Karar Verme Aşaması
    • İletişim Bilgileri ve Genel Bilgiler ( Yaş, Cinsiyet, Meslek, Kan Grubu vb.)
    • Fizik Muayene ( Saç nakline engel bir durum tespiti için genel muayene )
    • Saç Muayenesi ( Dökülme tipi, Saç yapısı, saç şekli, saç rengi donör yapısı, greft kapasitesi)
    • Önceden Yapılan Ekim Var mı?
    • Saç Dökülmesi için Önceden Kullanılan İlaçlar Vs ( Finasterid, Minoxidil, Prp ,Biotin vs )
    • Sorgulamalar  ( kişide saç dökülme hikâyesi, kronik hastalık, ailede saç dökülmesi, alerji, ilaçlar)
    • Laboratuvar Testleri ( Gerektiği takdirde Hemogram, T3, T4, TSH,  Hepatit B C ve HIV Testleri)
    • Kişinin Beklentisi Nedir?
    • Muayene Sonucu Hekim Kanaati ( Kişi saç nakline uygunumdur değilimdir? )
    • Greft Sayısı ve Planlama
  3. Karar Sonrası Saç Ekimine Kadar Geçen Süre
    • Karar vermeye etkili Kriterler ( Fiyatlar, Klinik Sonuçları, ekim tekniği, Reklamlar, Operasyonda Doktor var mı, Ekim Sonrası Destek, Ekim Yapılan Yer)
    • Saç nakli Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler ( Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler, Tavsiyeler )

Şimdi şu sorulara kafanızda cevap bulmanız gerekir. Ne istiyorsunuz? Yapılacak bir saç nakli sizin beklentinizi karşılayabilir mi? Bu işlem sonunda mutlu olabilecek misiniz ?

Mutlaka bu soruların cevabını öğrendikten sonra karar saç ektirip ektirmemeye vermelisiniz. Aksi takdirde hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Bizce bir saç ekimi operasyonunun en önemli kriteri operasyona uygun olup olmadığınızdır. Başarılı bir saç ekim sonucunu belirleyen 11 kriteri okumanızı tavsiye ediyorum.

2- Saç Ekimi Evreleri (Operasyon Süreci)

Saç nakline karar verdiyseniz, sizin için en heyecanlı olan operasyon aşamasına geldiniz. Saç ekimi operasyonunu 4 alt evreye ayırabiliriz.

  1. Operasyon Öncesi Hazırlık:
  2. Ön Saç Çizgisi Çizimi
  3. Donör Bölge Anestezisi ve Greftlerin Çıkartılması:
  4. Saç Köklerinin Ekimi

2-1) Operasyon Öncesi Hazırlık :

Onam formu, saçların tıraş edilmesi, fotoğraf çekimi, damar yolu açılması gibi rutin işlemlerdir. Bunların saç ekimine başlamadan önce yapılması gerekmektedir.

2-2) Ön Saç Çizgisi tasarımı :

Ön saç çizgisi, doğal görünüm açısından oldukça önemlidir. Saç çizgisi; planlanan greft sayısı, kişinin yaşı, dökülme hızı gibi faktörler düşünülerek planlanmalıdır.

2-3) Donör Bölge Anestezisi ve Saç Köklerinin Toplanması

  1. Donör Bölge Anestezisi
    • Lokal Anestezi : En sık tercih edilen anestezi türüdür.
    • Sedasyon : Ağrı eşiği çok düşük olanlarda yapılması uygundur.
    • Genel Anestezi : Çok nadir durumlarda yapılabilir. Rutin saç ekimlerinde kesinlikle uygulanmaz. Örnek verecek olursak, burun ameliyatı olan bir kimseye aynı anda kaş ekimi yapılacaksa düşünülebilir.
  2. Donör Bölgeden Saç Köklerinin Toplanması
    • FUT Yöntemi
    • FUE Yöntemi
      • Manuel Fue
      • Mikromotorlu FUE
      • Robotic Fue

2-4) Saç Ekimi Aşaması

dhi saç ekimi
  1. Anestezi ( Ekim Bölgesi İçin)
  2. Kanal Açılması ve Saç Köklerinin Yerleştirilmesi
    • Kanal Yöntemi (Klasik FUE)
    • Stick and Place (perkütan saç ekimi) : Kanal açma ve kök yerleştirme eş zamanlı olarak yapılır.
    • DHİ Yöntemi – Kalem Tekniği : Aslında perkütan saç ekiminin daha gelişmiş versiyonudur. Bizim de tercih ettiğimiz yöntemdir.
    • KEEP : Tipik olarak perkütan ve DHİ yöntemine benzer fakat kanallar önceden açılır. Açılmış kanallara KEEEP denilen implanter yardımıyla saç kökleri yerleştirilir.

Yukarıda bir saç nakli operasyonun aşamalarını özetledik.

3- Saç Nakli Sonrası Süreç

Saç ekiminden sonraki süre, sabır gerektiren zahmetli bir dönemdir. Bu dönemde karşılaşabileceğiniz durumları aşağıdaki listede özetledik.

  1. Ekilen Saçların Gelişim Aşamaları: Sonucun tam alınabilmesi için 1 yıl geçmesi gerekir. Bu süre içerisinde ay ay, saç ekim aşamaları hakkında bilgi sahibi olmalısınız.
  2. Ekim Sonrasında Beklenen Normal Durumlar : Ekim sonrasında; şok dökülme, şişlik, kaşıntı, kızarıklık, ekim sonrası yıkama ve kabukların dökülmesi gibi beklenen normal durumlar olur. Bu durumlara karşı neler yapabilirsiniz. Bu tür konular ve çözümleri hakkında fikriniz olmalıdır.
  3. Ekim Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Tavsiyeler : Saç ekimi sonrasında hayatın olağan akışına uygun bazı eylemlerle karşı karşıya kalacaksınız. Yapılması gerekenler ve yapılmaması gereken bazı konular olabilir. Bu durumlara basit tavsiyelerle çözüm bulabilirsiniz. Bunlara örnek verecek olursak
    • Ekimden sonra alkol çay kahve sigara kullanımı,
    • Tavsiye edilen beslenme ve diyet düzeni
    • Spor fitness, denize saunaya girme gibi konular
    • Ekimden sonra saçlar nasıl traş edilir
    • Şapka bere vs nasıl kullanılır
    • Ekimden sonra cinsellik vb gibi konulardır
  4. Olmaması Gereken Komplikasyonlar : Enfeksiyon, ekimden sonra nekroz, donör bölgede beklenmeyen görüntüler olmaması gereken komplikasyonlar ve çözüm yolları
  5. Başarısız Sonuçilar
    • Saçların Çıkmaması veya yetersiz çıkışı
    • Çim adam şeklinde doğal olmayan görünüm
    • Donör bölgede istenmeyen görüntüler
  6. Başarılı Sonuçlar Saç nakli sonucunda beklentiniz gerçekleşmiş ise ve mutluysanız süreç tamamlanmış demektir.

Yukarıda özet olarak verdiğimiz listenin ayrıntılarını saç ekiminden sonraki süreç isimli yazımızda bulabilirsiniz.

FUE Saç Ekimi Nasıl Yapılıyor

Yukarıda belirttiğimiz gibi saç ekimi FUT ve FUE yöntemi olarak iki şekilde yapılabilir. FUT yöntemin kullanmadığımız için burada anlatmayacağız. FUE tekniğinin özelliği kesme ve dikiş olmadan donör bölgelerden greftlerin tek tek toplanmasıdır. Donör bölgeye yapılan lokal anesteziden sonra özel aletler yardımıyla greftler çıkartılır. FUE sadece greftlerin çıkartılması aşamasına kadar olan kısımdır. Alınan saçların ekim kısmını saç ekimi nasıl yapılır yazısında ayrıntılı olarak anlattık.

FUE saç ekimini traş şekline göre 3 gruba ayırabiliriz.

  1. Full Traşlı ekim : Donör ekim bölgesi tamamen traşlanır
  2. Yarı Traşlı : Donör bölge kısmi olarak traşlanır ekim alanı tıraşlanmaz. Kadınlara yapılan ekimlerde sık kullanılır.
  3. Tıraşşız FUE

Saç ekiminde Greftler Nerelerden Alınır?

FUE Saç ekiminde Greftler Nasıl Alınır?

Fue saç ekimi ile dhi arasındaki fark nedir?

Bu elma ile ile armudun kıyaslanması gibi bir şeydir. FUE greftlerin alım şeklidir. DHİ ise alınan greftlerin ekim yöntemlerinden birisidir. FUE yada FUT yöntemiyle elde edilen greftler, DHİ tekniği ile ekilebilir.

Fiber FUE saç ekimi nedir ?

FUE yönteminin avantajları nelerdir ?

Saç Ekim Merkezlerinde Hangi İşlemler Yapılmaktadır?

Saç ekim merkezleri denilince sadece saç ekimi düşünülmemelidir. Her merkez bnyesinde farklı işlemler gerçekleştirebilir. Bu işlemleri kısaca özetleyecek olursak;

  1. Saç Ekimi
    • FUE ya da nadiren FUT ekimi
    • Dhi ekimi
    • Sakal ve diğer vücut kıllarından ekim
    • Kadınlara Saç Nakli
    • Skar üzerine ekim ( Yara, yanık ameliyat izi üzerine ekim vb. gibi)
    • Saç sıklaştırma ekimi
    • Kötü ekilmiş saçların onarımı
  2. Sakal ve Bıyık ekimi
  3. Kaş Ekimi ve kirpik ekimi
  4. Saç Dökülmesine Yönelik Medikal Tedaviler ( PRP, mezoterapi, ozon terapi lazer terapi gibi medikal uygulamalar)
  5. Kozmetik Uygulamalar
    • Medikal Kozmetik ( Lazer epilasyon botox, dolgu, zayıflama vs gibi uygulamalar
    • Cerrahi Uygulamalar ( burun göz kapağı estetiği vb gibi ve cerrahi girişimler)

Saç ekim merkezleri ile ilgili yazımızda merkezler hakkında daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Saç Ekimi Fiyatları Hakkında Bilgi

Saç ektirmeye karar verdiniz fakat bütçeniz karar vereceğiniz merkez hakkında önemli bir etkendir. Saç ekimi fiyatları çok farklılık gösterir. Fiyatları belirleyen bir çok etken vardır. Bunu saç ekim fiyatları adlı konumuzda detaylıca anlattık. Ortalama fiyatlar, bazı kliniklerde greft sayısı üzerinden, bazı kliniklerde ise operasyon başına verilmektedir. Saç ekimi araştırması yaparken fiyatı tek başına kriter almayınız. Bütçenize göre, size en uygun gelebilecek yerler arasından seçim yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Bu yazı ticari kaygı gözetmeden saç ektirmek isteyenleri doğru bilgilendirmek için Dr. Hakan Doğanay tarafından hazırlanmıştır. Buraya kadar baştan sona kadar bir saç ekiminin ve yol haritasını hiyerarşik ve şematik olarak özetledik. Görüldüğü gibi saç nakli operasyonu basit bir işlem değildir. Başarıya ulaşmak için önünüzde, zor ve sabır gerektiren bir zaman dilimi sizi bekliyor. Ayrıca, saç ektirenlerin yorumları ve tavsiyeleri de size yardımcı olacaktır. Bunun için forum sitelerine başvurabilirsiniz. Başarılı bir sonuç elde etmeyi hedefliyorsanız, yazımız ve linklerindeki bilgiler doğrultusunda hareket etmenizi tavsiye ediyoruz. Hepiniz saçlı ve sağlıklı günler dileriz.

Saç ektirdikten sonra PRP yaptırmak şart mıdır?

Kesinlikle şart değildir. PRP’nin saç ekimine dramatik bir katkısı yoktur. Maalesef prp’li saç ekimi diye bir terim uydurulmuş ve para tuzağı olarak uygulanmaktadır. Ekimden sonra PRP yapılabilir, buna bir itirazımız yoktur ve zararı da yoktur. Fakat operasyon sonucuna etkisi bilimsel olarak ispatlanmamıştır.

Saç Ekimi Acı Verir mi ?

Size dikensiz gül bahçesi vaat edemeyiz. Saç naklinde saçlar donör bölge ve ekim yapılan bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Uyuşturma işlemi yapılırken bir kaç dakika süren ağrı olur. Ağrı eşiği düşük olan kimseler daha fazla acı duyabilir. Yeni nesil anestezi pompaları ile, hissedilen acı seviyesi düşürülebilir.

Saç Ektirmek pahalı bir ameliyat mıdır?

Saç nakli fiyatları doktor ya da ekim merkezine göre ciddi farklar gösterir. Eğer kaliteli bir saç nakli düşünüyorsanız, öncelikle bütçenizi buna göre ayarlamalısınız. Ucuz bir işlem değildir. Fiyat performans oranına göre ekim yaptıracak yeri belirlemeniz en doğrusudur.

Başka bir kişiden saç nakli yapılabilir mi?

Eğer tek yumurta ikizi kardeşiniz varsa bu işlem mümkündür. Bunun dışında başkasından saç nakli, şimdilik mümkün görülmemektedir.

Protez Saç mi yoksa saç ekimi mi? Hangisini tercih etmeliyim?

Bu tamamen donör bölge kapasiteniz ile alakalı bir durumdur. Donör bölge kökleriniz yetersiz ise saçsız alanınız çok geniş ise saç ekiminden beklediğiniz faydayı sağlayamazsınız.

Saç ekimi ömürlük müdür? Kaç yıl dayanır ?

İnternet sitelerinde dolaşan “ekilen saçlar ömür boyu dökülmez” cümlesi kesinlikle doğru değildir. Bu tamamen donör bölgenin gücü ile ilişkilidir. Donor bölge saçları zamanla zayıflayıp dökülüyorsa, o bölgeden alınan saçlar da zayıflayıp dökülebilir. Ama dönör bölge kökleri ileriki yıllarda bile güçlü ise ekilen saçlarda dökülmez.

Hangi hastalıklarda saç ekimi yapılmaz?

Saç ekiminin kesin olarak yapılmadığı hastalık Hemofilidir. Ayrıca kan sulandırıcı kullananlar, şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları olanlarda, takip eden doktorun onayı gerekir.

Saç ektirmek caiz midir ? Helal ya da haram mıdır ?

Bizim yaptığımız iş saç nakli olduğu için bu soruya bizim cevap vermemiz doğru olmaz. Çünkü biz taraflı cevap veriliriz. Bunu güvendiğiniz dini kaynaklar ve kişilere sormanız daha doğru olacaktır.

Saç ekimi operasyonu riskli midir?

Şunu unutmayalım saç nakli küçük bir cerrahi operasyondur. Tıpta büyük küçük her müdahalenin az yada çok riski vardır. Komplikasyonlar ve yan etkiler olabilir. Tıbbi kurallara uygun olarak ekim yapan bir merkez, her türlü riske karşı tedbirleri alarak operasyona başlar.

Saç nakli yoğunluğu ne olmalıdır ?

Bunu 1 cm2‘ye düşen greft sayısı olarak varsayıyoruz. İdeal bir saç görüntüsü için 1cm2‘ye 35-40 arası greftin yeterli olacağını düşünüyoruz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top