Sakal ektirdiniz. Fakat her şey bitti mi? Hayır. Aslında asıl zorlu süreç bundan itibaren başlamış olacak. Sakal ekimi sonrası istenilen sonucu almak için 1 yıllık süre gereklidir. Fakat bu süre içerisinde ilk defa karşılaşacağınız durumlar olacak. Bu durumları bilmediğiniz için belki de endişeye kapılacaksınız. Bu süreç doğru yönetildiği takdirde, istenen sonuç için maksimum verim alacağınızı düşünüyoruz. Bunun için de ekimden sonra, dikkat edilmesi gereken konuları bilip, tavsiyelere uymalısınız. Şimdi sakal ekim sonrasında iyileşme süresinde ve 1 yıl içerisinde nelerle karşılaşacaksınız? Bu konular hakkında bilgi vereceğiz.
Sakal ekimi ne kadar sürede iyileşir?
Sakal ekiminden sonraki ilk 3 gün çok önemlidir ve bu süre içerisinde istirahat etmeniz gerekir. Ekimi sonrası, köklerin tutunma süresi 48 ila 72 saat arasıdır. Bu dönemde ekilen bölgede olan bir travma köklere zarar verecektir. Travma riskinden dolayı ağır egzersizlerden bu dönemde uzak durmanız gerekir. Herhangi bir travmaya bağlı ekim bölgesinde kanama olmuşsa, kök hasar görmüş ve yerinden çıkmış demektir.
- Sakal ekimi sonrası yüzde bir süre şişlik ve ağrı olması normaldir. Şişlik için özel bir şey yapmak gerekmez. Sadece yüzünüzü fazla öne eğmeyin yeter. Yüzdeki bu ödem kendiliğinden geçecektir. Ödemin hızlı geçmesi için bol su içmenizi tavsiye ediyoruz. Eğer ağrı olursa basit ağrı kesiciler bile yeterli gelecektir.
- Yüz ve yanak bölgesinde, 2-3 gün hissizlik görülebilir. Bu his kaybı yıkamalarla birlikte kaybolacaktır.
- Özellikle şeker hastalığı gibi riskli kişilerde sakal ekimi, alanında uzman bir hekim tarafından ve dikkatlice yapılmalıdır. Aksi takdirde operasyon sonrası enfeksiyon gelişmesi kaçınılmazdır. Riskli kişilerde enfeksiyon gelişimini engellemek için antibiyotik kullanılmalıdır.
Sakal Ekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Aşağıdaki videoda Dr. Hakan Doğanay, sakal ekimi ve sonrası hakkında merak edilen soruları cevaplıyor.
Sakal ektirdiniz. Peki bu süre içerisinde neler yapmalısınız ya da yapmamalısınız? Şimdi bunlara göz atalım.
- Sakal ektirdikten sonra uyku ve yatış pozisyonuna dikkat etmelisiniz. İlk zamanlar sırt üstü yani yüz yukarı yatmalısınız. Yüzünüz yastığa değmesin ve sürtmesin. Aksi takdirde, sürtünmeye bağlı olarak ekilen kıl kökleri yerinden çıkabilir. 1 haftanın bitiminden itibaren yan yatabilirsiniz. Bu konuda en iyisi size ekim yapan doktorun tavsiyesine uymanızdır.
- Saç ekiminde olduğu gibi, sakal ekiminde de sigara içmenin olumsuz etkisiyle ilgili hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Sigara sağlığa zararlıdır. En doğrusu hiç içmemektir.
- İyileşme tamamlanıncaya kadar, sık boğazlı kazak giymeyiniz. Yüze değmeyen düğmeli gömlek tarzı giyecek giymeniz önerilir. Kış aylarında ekim yaptırdıysanız, ilk 3-4 gün atkı kullanmayınız.
- İlk günlerde terleme ve sıcak hava ve terlemeye neden olabilecek aktivitelerden uzak durmanız önerilir. Ekim sonrası, fitness, ağır egzersiz, futbol halı saha gibi aktivitelerden en az 1 ay uzak kalmanızda fayda vardır.
- Ameliyat bitiminden itibaren özel bir diyet ya da beslenme şekline gerek yoktur. Sakal ekimi sonrası birkaç saat içerisinde katı gıdalar almayınız ve sakız çiğnemeyiniz. Çiğnemeyi gerektirmeyen çay, su gibi sıvı gıdalar içebilirsiniz. Çünkü dudak ve yüz bölgesindeki uyuşukluk tam geçmemiştir. Bu durumda yanlışlıkla dudağınızı ya da dilinizi ısırabilirsiniz. İlk 1 hafta alkol almanız tavsiye edilmez.
- Ekimden sonraki 10 gün içerisinde öpüşme, cinsel ilişki gibi aktivitelerinizi kısıtlayınız.
- Ameliyat sonunda, araba kullanmak ve uçakla seyahat etmekte sorun yoktur.
- Masa başı bir işte çalışıyorsanız, ertesi gün işinize başlayabilirsiniz. Gıda sektöründeyseniz, kabuklar dökülünceye kadar çalışmamanızı tavsiye ederiz.
- Sakal ekim sonrası, abdest almak isteyen kimse yüzünü ılık suyla nazikçe yıkayabilir.
- Eğer motor sürüyorsanız ilk 15 gün motor sürmeyin ve kask takmayın.
Sakal ekimimden sonra kızarıklık ve kabuklanma
Sakal ekiminden sonra köklerin dibinde kızarıklık oluşur. Meydana gelen bu kızarıklık, normal ve basit bir yan etkidir. Ekim yaparken toplu iğne büyüklüğünde delikler açılır. Kızarıklığın nedeni bu iğnelerin ciltte oluşturduğu travmadır. Travmaya karşı vücudun savunma mekanizması devreye girer. Köklerin beslenebilmesi için o bölgenin kanlanmasında artış olur. Buna bağlı olarak da kızarıklık oluşur.
Bu kızarıklık için herhangi bir müdahale gerekmez. Koyu tenli kişiler genellikle kızarıklık sorunu yaşamaz. Açık tenlilerde ise bu kızarıklık süresi 1 ayı geçebilir. Fakat bu durum tamamen geçicidir. Ayrıca güneş ışığına maruz kalmak da kızarıklığı artırır ve ekim yapılan yerde renk değişikliğine neden olabilir.
Ekilen köklerin dibindeki pıhtılar, ekim bitiminden itibaren hızla kurumaya başlar ve kabuklanma oluşur. Kabuklar yıkamayla beraber dökülecek ve 10. günden itibaren tamamen kaybolacaktır.
Kabuklanmayla birlikte cildinizde kaşıntı da olabilir. Kaşıntı yara iyileşmesinin bir göstergesidir ve normal bir durumdur. Ekilen kökleri kesinlikle kaşımayınız. Aksi halde ekilen kökleri kaşımayla çıkar ya da zarar görebilir. Kaşıntı fazla ise doktorunuzun önereceği antihistaminik bir tablet kullanabilirsiniz. Kaşıntı 2 hafta kadar sürebilir.
Sakal ekiminden sonra ilk yıkama ne zaman yapılır?
Sakal ekimi sonrası ilk yıkamayı mümkünse ekimin gerçekleştiği merkezde yaptırınız. Bu mümkün değilse ev ortamında yapacağınız yıkamayla ilgili basit önerileri aşağıda açıklıyoruz.
- Aslında yapacağınız yıkama oldukça basittir. Dhi yöntemi ile yapılan sakal ekiminde 24 saat bittikten sonra ilk yıkama yapılabilir. Fakat FUE yöntemiyle sakal eken merkezler genelde 3. günde yıkamayı önerirler.
- Yıkama öncesinde ekim bölgesine yumuşatıcı bir krem sürülür. Kremi sürdükten sonra yaklaşık 30 dakika beklenir. Kantaron yağı, ekilden sakal diplerindeki kabukları yumuşatıp dökmek için oldukça etkilidir.
- 30 dakikanın bitiminde ılık suyla nazikçe yüz yıkanır ve durulanır. Bu şekilde her gün 1 kere yıkamanız gerekir. İlk 3 hafta yüzünüze sıcak su değdirmeyin. Çünkü sıcak su kızarıklık süresini uzatır.
- Yıkamanın ardından temiz ve yumuşak bir havluyla nazikçe kurulayın.
- 10. gündeki yıkama sonunda, kabukların tümüyle dökülmesi gerekir. Bunun için parmaklarınızla ovalayarak hafifçe sert bir yıkama yapın.
- Sakal ekimi sonrası, kabuk dökümü bitince işinize geri dönebilirsiniz.
Aşağıda yıkama sonrasında kabuklar dökülmüş 10 günlük bir sakal ekimi resmine bakın.
- Ilık suyla 2.günden itibaren banyo yapılabilir. Duş alırken suyun tazyikli olmamasına dikkat ediniz.
- Ekilen yapılan cilt kuru kalırsa yüzde çizik şeklinde çatlaklar olur. Bunun için yüzünüzü nemli tutmanız önerilir. 10-15 defa ılık suyla yüzünüzü hafifçe ıslatmanız kuruluğu azaltır. Ayrıca yüzünüzü ıslatmanız kaşıntıyı da azaltacaktır.
- Sakal ekiminden 1 ay sonra deniz ya da havuza girebilirsiniz.
Sakal ekimi sonrası ilk traş ne zaman?
Kabuklar dökülmeden önce traş doğru değildir. Sakal ekiminde 2 hafta sonra, makasla ya da jiletle tıraş olmanızda sakınca yoktur. Bazı merkezlerde “5-6 ay tıraş olmanız yasak” gibi ifadeler kullanılıyor. Bunlar bilimsel olarak doğru değildir.
Faka şunu belirtelim. Mesleğiniz ya da hayat tarzınız gereği, düzenli olarak sakal tıraşı olacaksanız, size sakal ekim işlemi tavsiye etmiyoruz. Çünkü sinek kaydı traş sonrasında kıl diplerinde iz görülme ihtimali her zaman mevcuttur. Özellikle koyu tenli kişilerde bu izler belirgin bir şekilde görülecektir. Aşağıdaki resimde sakal ektirdikten 6 ay sonra traş olmuş bir hastayı göreceksiniz. Bakıldığında herhangi bir iz görülmüyor. Fakat her sakal ektirende durum aynı olmayabilir.
Sakal ekiminden sonraki aylarda nelerle karşılaşacaksınız?
Eğer doğru ve hatasız bir sakal ekimi gerçekleşmişse, 10 günlük görüntünüz oldukça hoşunuza gidecektir. Çünkü 10 gün sonra, kabuklar dökülmüş ve temiz bir görüntünüz olacaktır. Hatta keşke hep böyle kalsa diye düşüneceksiniz. Fakat hep böyle kalacak mı? Kısaca cevap verelim: Hayır. Şimdi daha sonraki aylarda neler olacak bunlara göz atalım.
Aşağıdaki videoda ay ay sakal ekim sonuçlarını izleyebilirsiniz.
- Şok Dökülme: Tıpkı saç ekiminde olduğu gibi sakal ektirdikten sonra da dökülme olur. Bu tamamen normaldir ve herkeste aynı oranda değildir. Bazı kişilerde ekim sonrası köklerin tamamına yakını, bazılarında ise az bir kısmı dökülür. Dökülme genellikle 2.haftadan itibaren başlar ve 2 aya kadar devam edebilir. Endişe etmeyin, şok dökülme geçici bir durumdur. Dökülen kökler 4. aydan itibaren çıkmaya yeniden başlar. Aşağıda şok dökülmesi başlamış hastanın fotoğrafını görüyorsunuz.
- Sivilcelenme ve Kıl Dönmesi: Sakal ekilen alanda, folikülit adı verilen sivilceler çıkabilir. Eğer sivilceler fazla değilse endişe etmeyin, kendiliğinden geçecektir. Fakat sivilceler çok fazlaysa sakal naklini gerçekleştiren yere başvurun. Müdahale gerekebilir.
- 2 ay sonunda şok dökülme hemen hemen bitmiş olur. Bu aylarda görüntü pek homojen olmaz ve genelde memnun kalmazsınız. Fakat acele etmeyin. İstenilen sonuç için süreç henüz tamamlanmamıştır.
Ekilen sakal ne zaman çıkar ve Sonuç Alınır?
Şok dökülme sonunda ekilen sakal kılları 4. ayda çıkmaya başlar. 4. ay sonrası beklenen sonuç %30’dur. 6 ay bitince köklerde %60 çıkış beklenir. 7 ve 8. ayda sayısal ve hacim artışı devam eder. 7. aydan sonra köklerin %70-75’inin çıkması gerekir. Ancak sakal ekiminde istenilen tam sonuç 1 yılda gerçekleşir. Ekilmiş olan kıllar da diğer kıllar gibi aynı hızda uzar. Güçlü greftler alındığı için ekilen sakal kökleri de dökülmez ve kalıcıdır.
Sakal Ekimi Öncesi Sonrası Sonuçlar
Sakal ektirmedeki amacınız, elbette başarılı bir sonuçtur. Başarının temel kriteri de doğal ve bakıldığında sakal ektirildiği anlaşılmayan bir görüntüdür. Fakat bu neticeyi elde etmek için biraz sabırlı olmanız ve beklemeniz gerekmektedir. Sakal ekimi yaptırmayı düşünenler için, öncesi ve sonrası görüntüleri içeren resim ve videolar, oldukça yol göstericidir. Daha geniş araştırma yapmak istiyorsanız forum siteleri sizin için iyi bir seçenektir.
Sakal ekimi öncesi sonrası sonuçlarımız için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Ya da instagram facebook ve youtube video sayfalarımızdan bakabilirsiniz.