saç ekimi sonrası yıkama

Saç Ekimi Sonrası Yıkama

Ekimde oluşan kabukların kafadan temizlenebilmesi için saç ekimi sonrası yıkama işlemi yapılır. Yapılan yıkama bazı özellikler gerektirdiği için saç ekiminden sonra merak edilen konu başlıklarından birisidir. Saç ekimi küçükte olsa cerrahi girişimdir. Alım bölgesinde çıkartılan köklerin bulunduğu alanda noktasal tarzda kanama ve daha sonra iyileşmeye başlayan pıhtı alanları oluşur. Aynı şekilde ekim bölgesinde küçük kesiler açılır ve açılan kanallarda minimal pıhtı alanları oluşur. Bu olağan bir süreçtir. Bu pıhtılar kısa sürede kurur ve noktasal tarzda binlerce kabuksu alanlar oluşur. Ayrıca ekim sırasında kafaya enjekte edilen sıvılar, serum sızıntısı şeklinde dışarı çıkabilir. Aşağıdaki resimde saç ekiminden sonra 1. gün görüntüsünü görmektesiniz. Pıhtılar kurumuş ve kabuk halini almıştır

saç ekimi sonrası kabuk

Saç ekimi sonrası ilk yıkama 1- 4. günler arası yapılabilir. Dhi yönteminde biz ekim sonrası 1. gün yıkamayı yapabiliyoruz. Kanal yönteminde ise ilk yıkama genelde 3-4. günler yapılmaktadır. Her iki uygulamada doğrudur. Kalem yönteminde pıhtı ve kabuksu dokular daha az oluşur daha temiz bir göründü vardır. Bundan dolayı ilk yıkamayı 1. günde yapmakta bir sakınca yoktur.

Saç ekimden sonraki ilk 48 saat oldukça önemlidir. Ekilen saç kökleri henüz tazedir. Epitelizasyon dediğimiz bu sürede saç kökleri tutunma aşamasındadır. Saç köklerine yapılacak hatalı bir temas köklere hasar verebilir. Bununla birlikte ekimden sonra oluşan kabukların periyodik şekilde yıkanıp temizlenmesi gerekir. Dolayısıyla ekilen köklere zarar vermeden saç ekimi sonrası yıkama yapmak gerekir. Yıkamayla beraber kökler kabuklardan yavaş yavaş temizlenmeye başlar ve havalanması sağlanır. İşlem yanlış şekilde yapıldığı takdirde ekilen köklerin yerinden çıkmasına ya da hasar görmesine sebep olabilir. Normal yıkamadan farklı olarak bir kaç basit ayrıntı vardır. Şimdi yıkamanın nasıl yapılması gerektiğine kısaca göz atalım.

Saç Ekimi Sonrası Yıkama Nasıl Yapılır?

Normal saç yıkamasında, şampuan ya da sabunla saçları köpürtülür ve saç dipleri tırnaklayarak yıkanır. Ekim sonrasında bu şekilde yaptığımızda ise daha tam tutmamış olan bütün saç kökleri yerinden çıkacaktır. Bundan dolayı hassas ve nazik bir yıkama yapılır.

  • Yıkama öncesinde, hafif parmak hareketleriyle saç yumuşatıcı bir krem ekim yapılmış alana nazikçe sürülür. Bepanthol losyon ya da teramycin krem tercih edilebilir. Kullanılacak losyon yumuşak kıvamlı olmalıdır.
  • Yıkamayı yapacak kişi mutlaka eldiven takmalıdır. Losyon iki şekilde kafaya sürülebilir. Birincisi bir miktar losyon parmaklar arasında yayılır, ekim yapılan bütün alana nazik şekilde sürülür. İkincisi losyon steril bir gazlı beze emdirilir, losyonlu gazlı bez ekim bölgesine hafif şekilde kompres yapılarak losyonun ekim gölgesine geçmesi sağlanır. Sürülen krem ya da losyonun amacı, oluşan kabukların yumuşatılması içindir. Bu işlem adeta bebek başını okşar gibi nazik bir şekilde uygulanmalıdır.
  • Sürülen krem kafada 45 dakika – 1 saat arasında kalır. Her yıkamada kabuklar biraz daha yumuşayacaktır ve kabuklar köklerden bu şekilde ayrılacaktır. Aşırı miktarda krem ya da losyon sürmeye gerek yoktur. Aksi takdirde krem ya da losyonun saçtan temizlenmesinde zorlanılır. Losyonun, yüzeysel bir şekilde kabukların üstünü örtmesi yeterlidir.
  • Daha sonra ılık su tepeden akıtılarak saçlar durulanır. Yıkama işlem yapılırken duş başlığı tazyikli olmamalıdır. Su tazyikli ise, elinizle engelleyerek tazyiki azaltabilirsiniz.
  • Durulamadan sonra yine ekilen bölgeye bebe şampuanı nazikçe yedirilir. Şampuanın elde köpürtülerek ekim bölgesine sürülmesi daha iyidir. Parmaklarla dairesel hareketlerle ve hafifçe şampuan saçlı deriye uygulanır. Paraben içermeyen diğer şampuanlar da kullanılabilir. PH değeri saç PH sına yakın olan şampuanlar tercih edilmelidir. Bebe şampuanları bunun için idealdir. Şampuan kafada birkaç dakika bekledikten sonra yıkayabilirsiniz.
  • Birkaç dakika bekledikten sonra yine ılık suyla saçlar yıkanarak işlem sonlandırılır.
  • Losyon ve şampuan saça sürülürken adeta bebek başını okşar gibi hassas davranılmalıdır.

İlk Yıkamada Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İlk yıkamayı tercihen ekim yaptırdığınız yerde yaptırmanız daha iyi olacaktır. Daha sonra size anlatılan şekilde evinizde devam edebilirsiniz.
  • Su ne sıcak ne de soğuk olmalıdır. Ilık suyla yıkama idealdir. Oda sıcaklığında su yeterlidir.
  • Sürülen losyonun saç ekimi gelişimine bir katkısı yoktur. Tek amaç, kabukların yumuşama işlemini kolaylaştırmaktır.
  • Kış aylarında, yıkamadan sonra, yumuşak bir havlu ile nazikçe kompres yaparak kurulayabilirsiniz. Yaz günlerinde ise kendi halinde kuruması daha iyidir. Saç kurutma makinesinin sıcak olmayan konumunda saçları kurutabilirsiniz. Kurutma makinesini uzaktan tutmanız tavsiye edilir.
  • Tercihen yıkanma işlemini sabah ve akşam olmak üzere iki defa yapınız. Yaz günlerinde bu sayı arttırılabilir.
  • İlk yıkamadan itibaren yumuşayan kabuklar yavaş yavaş dökülür. Ekilen bölge rahatlar ve saç kökleri nefes almaya başlar.
  • Kabuklarla beraber saç kırıntıları da gelebilir. Bunlar saç kökü değil kırılmış olan saç telleridir.
  • Yıkamalar yapılırken kesinlikle eldiven kullanılmalı, çıplak elle yapılmamalıdır.
  • Donör bölgenin yıkanmasında özel bir uygulama yoktur. Parmaklarınızla ovalayarak ikinci günden itibaren donör bölgeyi tamamen temiz hale getirebilirsiniz.
  • İlk yıkamayı ekim yaptırdığınız yerde yaptırma imkanınız yoksa (mesela ekim sonrası hemen seyahat etmeniz gerekiyorsa), Youtube kanalımızdaki saç ekimi sonrası yıkama videosunu seyretmenizi tavsiye ederiz.

10. Gün Yıkaması

Genelde kabukların ilk 10 günde tamamen dökülmesi gerektiği için bu isim verilmiştir. Aslında 10. gün diye özel bir saç ekimi sonrası yıkama şekli yoktur. İşin aslı şöyledir. İlk yıkamadan sonra dairesel parmak hareketleriyle ovalama dozu yavaş yavaş arttırılır. Saça sadece krem ve şampuan sürülüp ovalamadan yıkanıp duştan çıkılırsa kabuklar dökülmez. Ya da çok az dökülür. Sonuçta kabuklardan dolayı kan dolaşımı azalır ve köklerin beslenmesinde sorun oluşabilir. Oysaki 10. gün sonunda ekilen bölgenin kabuklardan tamamen temizlenmesi gerekir. Özellikle 1 haftanın tamamlanmasından sonra ovalama dozu sertleştirilerek kabuklar tamamen temizlenmelidir. 8. gün ve 9. gün yıkamalarında, sertçe ovalayıp kalan kabukları tamamen dökebilirsiniz.

Özellik Durumlarda Ekim Sonrası Yıkamalar

  • Kadınlardaki saç ekimi sonrası yıkamalarda daha dikkatli davranılmalıdır. Tıraşsız ekim yapılmasından dolayı, uzun saçların arasına sürülen yumuşatma losyonu, belirli bir süre sonra saçların arasına yapışabilir. Dolayısıyla saç ekimi sonrası yıkama yapılırken köklere zarar vermemeye çok dikkat edilmelidir.
  • Sakal ekimi sonrası ekim bölgesinin yıkanması çok daha kolaydır. Günde 15-20 defa normal yüz yıkaması şeklinde sakal ekilmiş bölge nemlendirme şeklinde yıkanabilir.
  • Sakaldan saç ekimi sonrasında alım yapılan sakal bölgesinin iyileşmesi çok hızlı seyreder. Alım bölgesini, normal ya da sabunlu suyla ertesi gün yıkayabilirsiniz. Bir kaç gün sonra rahatlıkla sakal tıraşı olabilirsiniz.
  • Kaş ekimi sonrası da ekim bölgesinin yıkanması daha kolaydır. Normal yüzünüzü yıkar gibi günde 15-20 defa kaş ekilmiş bölgeyi nemlendirme şeklinde yıkayabilirsiniz.

SSS

Saç ekiminden sonra her gün yıkanır mı?

Evet, ekimden sonra oluşan kabukların gitmesi için her gün ekilen saçlar yıkanmalıdır. Yıkama yapılmadığı takdirde köklerin beslenmesinde problem olabilir.

İlk yıkama ne zaman yapılmalıdır?

Biz dhi yönteminde ekimden sonraki ilk gün saçları rahatlıkla yıkayabiliyoruz. Klasik FUE yönteminde ise genelde 3-4. günlerde ilk yıkama yapılabilir

Saç ekimi sonrasında kabuklar ne zaman dökülür?

Ekimden sonraki ilk yıkamayla kabuklar yumuşamaya ve dökülmeye başlar. İlk günlerdeki dökülmeler çok azdır. 8-10. gün arası yıkamalarda saçların daha darbeli yıkanması gerekir ve 10. gün sonunda kabukların tamamen dökülmesi gerekir.

Saç ekimi sonrası yıkama sıklığı ne olmalıdır?

Uygulamada saç ekim merkezleri farklı davranmaktadır. Biz kış aylarında en az 1 defa saçların yıkanmasını tavsiye ediyoruz. Yaz aylarında ise yıkama sıklığını günde 5-6 ya kadar çıkartmakta sakınca yoktur.

Referanslar

  1. Highly efficient and compatible shampoo for use after hair transplant. Published online 2015 Jul 22. DOI: 10.2147/CCID.S86015 https://www.dovepress.com/highly-efficient-and-compatible-shampoo-for-use-after-hair-transplant-peer-reviewed-fulltext-article-CCID

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top