Saç ekimi yaptıranların, ekim sonrasında en sık merak ettiği konulardan birisi de ” ekilen saç dökülür mü?” sorusudur. Bu konuyu biraz detaylandırmakta fayda var.
Şimdi bu soruyu 4 gruba ayırarak cevaplandırabiliriz
- Ekilen saçların dökülüp dökülmemesi
- Ekimden sonra şok dökülme
- Kişinin kendi saçlarında dökülme
- Donör Bölgede dökülme
Ekilen Saç Dökülür mü? Neden Dökülür?
Bilindiği gibi saç ekiminin temel çıkış noktası, iki kulak arkası bölgesindeki saçların dökülmediği ve dökülmeyen bu saçların nakledilen bölgede de dökülmeyeceği düşüncesinden dolayıdır. Saç dökülmesine neden olan DHT (dihidrotestesteron) hormonudur. Donör bölge dediğimiz güvenli alandaki saçlar DHT hormonuna karşı duyarsızdır. Yani bu saçların DHT hormonuna karşı dirençli olduğunu söyleyebiliriz. Bu konuyu saç dökülmesi ve nedenleri konusunda ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. DHT ye dirençli olan bu saçlar, nakledildiği bölgede de dirençli olacağı varsayımından yola çıkarak, ekim yapılan bölgede de bu saçların dökülmeyeceğini söyleyebiliriz. Peki bu her zaman için geçerli bir durum mudur? Ekilen saç ömür boyu dökülmez diye bir kural kesinlikle yoktur. Pratik olarak şu varsayımı söyleyebiliriz.
Donör bölgedeki saçlar canlı ve dökülmüyor ise ektirilen saçlar da dökülmez. Ama zamanla donör bölge saçlarda da seyrelme ve dökülüyor ise ameliyattan sonra saç dökülmesi olabilir. Biz saçın genetiğiyle oynayamayız. Yaptığımız iş saçlı bölgeden saçsız alana transferdir. Dolayısıyla bir saç kökünün donör bölgedeki genetik yapısı neyse, ekim yapılan bölgede de aynen devam edecektir.
Peki ekilen saçlarda nasıl ve ne zaman dökülme olabilir. Bu dökülme durumunu birkaç gruba ayırabiliriz.
- Yaşa Bağlı Dökülme ve Seyrelme : Genç yaşlarda saç nakli yaptıran bir kişinin, ileri yaşlarda ekilen saçların dökülemeyeceğinin bir garantisi yoktur. 70-80 yaşındaki ninenizi ya da dedenizi göz önünde canlandırın. Bu kişilerin saç ektirmediğini varsayalım. İleri yaşlarda donör bölge saçlarının bile zayıfladığını seyreldiğini görebilirsiniz. Genç yaşlarda o kişilerinde donör bölgesi güçlü ve canlıydı. Ama ileri yaşlarda döküldü ve seyreldi. Dolayısıyla bu kişiler gençliğinde saç ektirmiş olsa bile donör bölge saçları zayıflayıp ve döküldüğü için ekim yapılan bölgedeki saçlarda da dökülme olabilir.
- Kronik ve Otoimmun Hastalıklar : Saç ekimi yapıldığı sırada kronik bir hastalığı olmayan bir kimse de ileri yaşlarda tespit edilen bir hastalığa bağlı dökülmeler olabilir. Bu dökülen saçlar hastalığın tipine göre tedaviyle geri gelebilir ya da gelmeyebilir. Özellikle troid ya da diyabet gibi sistemik hastalıklarda görülebilen bir durumdur.
- Kemoterapi Tedavileri : Kemoterapiye bağlı ekilen saçlar da dökülebilir. Genelde kemoterapi tedavisi bitimi sonrasında geri dönüşlüdür.
- Hatalı Saç Ekimine Bağlı Dökülmeler : Saç ekimi sırasındaki en önemli kriterlerden biriside, ekilen saçların uygun derinliğe yerleştirilmesidir. Uygun derinliğe yerleştirilmeyen kökler, ya tutmaz ya da bir kısmı birkaç sene içerisinde tekrar dökülebilir.
- Uygun Olmayan Kişiye Saç Ekimi : Saç ekiminden önce donör bölge saçlarının saç ekimine uygun olup olmayacağı hekim muayenesi sonunda anlaşılabilir. Biz saç ekiminde güçlü olan anagen fazdaki saçları alıp naklediyoruz. Saç ekiminde, dökülme sürecinde olan, telogen ya da katagen fazdaki saçlarının alını nakledilmesi sonucu bu saçlar çıksa dahi bir süre sonra ekilen saçlarda dökülme olması kaçınılmazdır.
Ekilen Saçlarda Şok Dökülme
Bu konuyu saç ekimi sonrası şok dökülme isimli yazımızda ayrıntılı olarak açıkladık. Ekilen saçlarda 15-20 gün sonra dökülebilir.Şok dökülme dediğimiz bu durum normaldir. Dökülen bu saçlar 4-6 ay içerisinde tekrar çıkar. Şok dökülme ile dökülen saçlar kiminde azdır kimisinde ise çoktur. Matematiksel bir kural yoktur.
Ekim Sonrası Kendi Saçlarında Dökülme
Saç ekimi sonrasında mevcut saçlarda dökülme olabilir. Bu iki nedene bağlı gelişir.
- Kişinin saç dökülme süreci devam edebilir ve kendi saçları da bu süre içerisinde dökülmeye devam edebilir. Saç ektiren kişiler bunu ekilen saçlarda dökülme şeklinde karıştırabilir.
- Özellikle seyrek saçların sıklaştırılması sırasında mevcut saçlar da şok dökülme olabilir. Bu da genellikle geri dönüşlü olan geçici bir durumdur.
Ekimden Sonra Donör Bölgede Dökülme
Greft alımı sırasında donör kapasite hesaplanmadan aşırı şekilde saç kökü alımı sonrasında gelişen bir durumdur. Bu aslında hatalı saç ekimi konusuna giren bir durumdur. Saç küsmesi adı verilen bu durumda, dökülen donör bölge saçlarının bir kısmı geri gelmeyebilir. Bu konuda saç ektirenlerin forum sitelerinde tecrübelerini okuyabilirsiniz.
Ekilen Sakal ve Vücut Kıllarında Dökülme
Saç ekiminde donör bölge yetersizliği durumunda sakal göğüs gibi vücut kılları da kullanılabilir. Özellikle sakal kılları sert ve kalın olduğu için ekilen sakal kıllarının dökülmesi olasılığı düşük bir ihtimaldir. Göğüs kılları köklerinin de kalın sert ve güçlü olması durumunda bu göğüs kıllarını kullanmayı tercih ediyoruz. Dolayısıyla vücut kılları da güçlü ve kalın ise nakledilen kafa bölgesinde de dökülme olasılığı düşük olacaktır.
Saç ekimi ömürlük müdür?
Bu greft alına bölgedeki köklerin gücüyle orantılı bir durumdur. Alınan bölgedeki kökler dökülmüyorsa ve güçlü ise ekim yapılan bölgedeki saçlar da dökülmez. Bir çok kişinin ekilen saçlar döküldü diye şikayetlerini forum sitelerinde bulmak mümkündür.
Saç ekiminden 1 yıl sonra ekilen saçlar dökülür mü ?
Ekimden 1 yıl sonra ekilen saçlar dökülüyorsa, burada hatalı bir saç ekimi ya da sistemik bir hastalığa bağlı dökülmeden söz edilebilir.
Saç ekimi yıkama sırasında ekilen saçlar dökülür mü?
Özellikle ekimden sonraki 48 saat içerisinde yapılan yıkamalarda dikkat edilmelidir. Nazikçe yıkama yapılmalıdır. Aşırı sert şekilde yapılan yıkama sonrası ekilen saçlara zarar verilebilir.
Ekilen saçlar ileride dökülebilir mi ?
İlerleyen yaşa bağlı olarak ekilen saçlarda tekrar dökülme söz konusu olabilir. Yaşlılığa bağlı saç köklerinde zayıfla olası bir durumdur.
Ekilen saçlar neden dökülmez?
Burada hormonal bir durum söz konusudur. Donör bölge saçları dökülmeye etkili hormonlara karşı dirençli oldukları için ekim yapılan bölgede de bu saçlar dökülmemektedir.
İyi akşamlar bir sene önce saç ekimi yaptım saçlarım dökülüyor neden acaba saç Ekim’i yapan hocaya devamlı soruyorum bana dediği tek şey ekilen saç dökülmez uzman cildiyeye gittim kan değerleri me baktı kan değerlerim güzel çıktı bu nedendir hocam wıchy dercos şampuan yağlanma ve kepek için bir yıldır kullanıyorum hocam yosun sabunu var onu kullansam bir sıkıntı olurmu Yahut ta bıttım sabunu var tavsiye edermisiniz faydası olurmu
Yazımızı okuduysanız sorunuzun cevabı var.Ekilen saçlarda belli durumlarda dökülme olabilir. Donör bölgedeki zayıf saç greftleri alınıp ekilmişse bu greftlerin dökülme ihtimal vardır. Ayrıca greft doğru derinliğe ekilmemiş ise ileriki yıllarda dökülebilir. Kronik otoimmun hastalıklar varsa ( troid hastalığı vs ) ekilen saçlar dökülebilir.