Saç ektirmeyi düşünüyor musunuz? Eminiz ki saç ekimi nasıl yapılır sorusunun cevabını arıyorsunuz. Bu konuda bilgi edinmek istiyorsunuz. Bu yazımızda saç nakli operasyonu aşamalarını tek tek inceleyeceğiz. Saç ekiminde FUT ve FUE denilen iki ayrı metot vardır. Biz burda FUE yöntemini inceleyeceğiz.
Bir saç ekimi operasyonunu 3 kısama ayırabiliriz.
- a) Saç Ekimi Öncesi Dönem
- b) Operasyon Süreci
- c) Saç Ekimi Sonrası
Bu yazımızın konusu b maddesi olan operasyon sürecidir. Saç ekimi öncesi dönem ve saç ekimi sonrası süreç konularını ilgili başlıklarda detaylı olarak yazdık.
Saç Ekimi Nasıl Yapılır Hangi Aşamaları Vardır
Öncelikle bir saç nakli operasyonunun aşmalarına kısaca göz atmakta fayda vardır. Bazı ekimler greft sayısına göre bir kaç gün sürebilir. Biz bu anlatımda tek günlük bir saç ekimi sürecinden bahsedeceğiz. Birden fazla olan günlerde de aynı süreç tekrarlanacaktır.
- Saç Ekim Merkezine Geliş ve Karşılama
- Operasyona Hazırlık Safhası
- Saç Çizgisi Tasarımı
- Saç Ekimi (Cerrahi Evre)
- Bitiş ve Merkezden Ayrılış
Şimdi bu aşamaları ayrıntılarıyla inceleyeceğiz.
Saç Ekim Merkezine Geliş ve Karşılama
Heyecanlı bir sürece giriyorsunuz. Bugün hayatınızda ilk defa karşılaşacağınız bir süreç geçireceksiniz. Uzaktan geliyorsanız, fizik muayene anamnez, sorgulama, greft planlaması gibi işlemler ekim öncesinde de gerçekleştirilebilir. Sedasyon ile ekim yapılmayacaksa operasyon öncesi hafif bir kahvaltı yapmanız önerilir. Ekimle ilgili tereddütleriniz ve varsa son sorularınızı mutlaka hekiminizle paylaşınız.
Ekim Öncesi Hazırlık İşlemleri
Saç Ekimi öncesinde hazırlık olarak bazı paramedik işlemlerden geçeceksiniz. Bunlara sırasıyla bakalım.
- Saç Ekimi Onam Formu : Yapılacak tıbbi müdahalenin ayrıntıları yazılı olarak verilmelidir. Bu zaten yasal bir zorunluluktur. Onam formu eklerinde size yapılan tıbbi müdahalenin ayrıntıları da bulunmalıdır. Bu onam formunu saç ekiminden önce imzalarsınız size yapılan işlemi kabul ettiğinizin yasal belirtisidir. Onam formunun bir nüshasını ekimden sonra isteyebilirsiniz.
- Tansiyon ve Nabız Kontrolü: Operasyon öncesi heyecanlı olmanız normaldir. Tansiyon ve nabzınız ölçülür. Anormal bir durum varsa doktorunuz gerekli müdahaleyi yapabilir.
- Ameliyat Önlüğü Giydirilmesi: Günlük giysilerinizin batmaması için size tek kullanımlık bir ameliyat önlüğü giydirilir. Ekime gelirken giyilip çıkartılması kolay olan rahat elbiseler giyiniz. Sıfır yaka kazak vs giymeyiniz. Ekimden sonra tekrar giyerken ekim bölgesine zarar verebilir. Geniş yakalı bir tişört ya da düğmeli bir giyecek tercih edilebilir.
- Tıraş Öncesi Fotoğraf Çekimi: Öncesi ve sonrası durumunuzu kıyaslayabilmek için fotoğraflar çekilir. Mümkünse hem ıslak hem kuru şekilde fotoğraflar çekilmelidir. Çekilen fotoğraflar saç ekimi sırasında doktora görsel olarak da yardımcı olur.
- Saçların Tıraşlanması: Ekim öncesi saçlar sıfır numaraya tıraşlanır (1mm uzunluk). Eğer ekim öncesi hekiminiz tarafından tıraşsız saç ekimi planlanıyorsa tıraş işlemi o planlamaya göre yapılır.
- Tıraş Sonrası Fotoğraf Çekimi: Saçların tıraş öncesi ve tıraş sonrası karşılaştırılmasını daha doğru buluyoruz. Kaliteli ışık ortamında, yüksek çözünürlükle fotoğraflar olmalıdır. Saç ekimi öncesi ve sonrası sonuçları karşılaştırmak için önemlidir. Fotoğrafların yüzü açık ya da kapalı saç ekim merkezi tarafından kullanılması hastanın yazılı iznine bağlıdır.
- Saçların Yıkanması: Antiseptik solüsyonlarla ekimden önce saçlar yıkanmalıdır. Hem hijyen açısından daha iyidir, hem de saçlar yağlı ise bu şekilde giderilmiş olur.
- Damar Yolu Açılması: Bütün cerrahi uygulamalarda bir damar yolu açık olması rutin bir uygulamadır. Bu olabilecek acil durumlarda müdahale için bize avantaj sağlar. (Mesela alerjik bir durum gelişebilir, ani tansiyon düşmeleri olabilir.) Kişi operasyon esnasında monitorize edilebilir.
Saç Çizgisi Tasarımı

Saç çizgisi saç ekiminin önemli kısımlarından biridir. Kişinin yüz yapısına uygun bir saç çizgisi tasarımı için, doktorun sanatsal bir becerisi gerekir. Çünkü doğal bir saç ekimi açısından saç çizgisi çok önemlidir. Doğru tasarlanmayan bir saç çizgisi, sonuçta kişiyi kesinlikle mutsuz edecektir.
Saç çizgisi tasarımını başka bir yazımızda ayrıntılı olarak yazdığımız için burada ayrıntılarına girmeyeceğiz. Saç çizgisi, tıraş öncesinde, tıraş sonrasında yada greftler alındıktan sonra ekime başlamadan önce yapılabilir. Biz tıraştan önce ya da sonra yapmayı daha uygun buluyoruz. Her doktorun farklı uygulaması olabilir.
Saç Ekimi Aşamaları Nelerdir?
Operasyona hazırlık ve saç çizgisi tasarımı aşamalarını tamamladıktan sonra artık saç ekimine geçiyoruz. Heyecanınızın doruk noktalarda olduğu zamandasınız. Saç ekiminin cerrahi evrelerini aşağıdaki şekilde gruplandırabiliriz. Saç ekimi nasıl yapılır sorusuna cevap olarak alım, ve ekim şeklinde iki kısım söyleyebiliriz.
- Greft Alımı
- Donör Bölgenin Kalemle İşaretlenmesi
- Donör Bölge Lokal Anestezisi
- Saç Köklerinin Toplanması
- Saç Ekimi Aşaması
- Ekim Bölgesinin Lokal Anestezisi
- Kanalların Açılması
- Greftlerin Kanallara Yerleştirilmesi
olarak sınıflayabiliriz. Şimdi bu aşamalara madde madde bakalım. FUT yöntemi nadiren kullanıldığı için, FUE yöntemiyle saç ekimi yaptığımızı varsayarak anlatacağız.
1-) Greftlerin Alınması
Greftlerin toplanması işlemini 3 aşamaya ayırabiliriz.
- Donör Bölgenin Kalemle İşaretlenmesi
- Donör Bölge Lokal Anestezisi
- Saç Köklerinin Toplanması
1a- Donör Bölgenin Kalemle İşaretlenmesi
Saç Köklerinin alınacağı donör bölge sınırları önce bir kalemle çizilerek sınırlandırılır. Özellikle kulak üstü bölgede dikkatli olmak gerekir. Özellikle güvenli alan dediğimiz bölgeler dışına çıkmamaya özen gösterilmelidir. Şunu unutmayalım herkesin saç sıklığına göre alınabilecek bir greft sayısı vardır. Buna kısaca donör kapasite diyebiliriz. Donör kapasitenin üzerinde greft almak doğru değildir. Alınabilecek tahmini greft sayısı önceden hesaplanmalıdır. Donör bölge olarak genelde ense bölgesi saçları kullanılır. Eğer saç köklerinin yetmeyeceği düşünülüyorsa sakal ve göğüs gibi diğer vücut kılları da kullanılabilir.
1b- Donör Bölgenin Lokal Anesteziyle Uyuşturulması
Saç ekiminde lokal anestezi kullanılır. Nadiren vücut kıllarından alım yapan bazı hekimler literatürde genel anestezi altında vücuttan kök aldıklarını belirtmişlerdir. Biz tercih etmiyoruz. Saç ekimi nasıl yapılır diye merak edenlerin en korktukları kısım belki de anestezi kısmıdır. Lokal anestezi, alım ya da ekim yapılacak bölgenin belirli bir süre ağrı duyusunun bloke edilmesidir. İlaçlar cilt altına enjeksiyon yolu ile yapılır. Anestezi işleminde jetokain, Marcain, citanest gibi ilaçlar kullanılabilir. Lokal anestezi Ağrılı bir işlemdir. Ağrı hissi kişiden kişiye farklı olarak hissedilebilir. Buna ağrı eşiği denilir.
Ağrı eşiğini üç grupta sınıflandırabiliriz.
- İyi: Enjeksiyona hemen hemen hiç tepki yoktur. Kolaylıkla anestezi yapılabilir.
- Orta: İğneye karşı orta derecede cevap vardır.
- Düşük: Bazı kişilerin ağrı eşiği çok düşüktür. İğnenin ilk girişinde bile rahatsız olurlar
Ağrı eşiği çok düşük olan kişilerde sedasyon dediğimiz anestezi öncesi kısa bir süre hasta uyutulabilir. Sedasyon yapılacaksa bunu mutlaka anestezi uzmanı yapmalıdır. Sedasyon uygulamasının da kendine has bazı komplikasyonlar vardır. Bunların tamamını saç ekiminde anestezi yazımızda bahsedeceğiz. Ayrıca yeni nesil anestezi pompaları da alım ve ekim bölgesinin uyuşturulmasında bize yardımcı olmaktadır. Donör bölgesinin anestezi süresi ortalama olarak 2-5 dakika arasında sürmektedir.

1c- Saç Köklerinin Tek Tek Çıkartılması
Alım yapılacak alan işaretlenerek belirlendi, saçlı bölge uyuşturuldu şimdi saç köklerinin alınması aşamasına geldik. FUT ve FUE olmak üzere iki temel alım yöntemi var. Biz FUE yöntemi ile greft alımını anlatacağız. Hasta saç ekim koltuğuna yüz aşağı bakacak şekilde yatırılır. Bazı doktorlar oturur pozisyonda greft alımını tercih ederler.
Greft alımından önce bazı greft tanımlamalarını bilmekte fayda vardır.
- Donör Kalitesine Göre (Kötü, İyi, Orta)
- Greftin Boyuna Göre ( Kısa, Orta, Uzun )
- Greftin Hacmine Göre (İnce, Normal, Kalın) şeklinde sınıflandırıyoruz. Bunlar bizim deneyimlerimize göre tamamen kendi oluşturduğumuz sınıflamalardır. Bu sınıflama kanal açmak için kullanılan iğne boyu ve genişliği açısından son derece önemlidir.
Saç ekimi nasıl yapılır diye araştıranların tercih ettiği yöntem genelde FUE saç ekimi yöntemidir. FUE ile iki şekilde saç kökleri alınabilir. Bunlar
- Manuel FUE : Saç köklerinin el yordamıyla özel aletler kullanılarak tek tek çıkartılmasıdır. FUE’nin ilk yıllarında manuel yöntem kullanılmaktaydı. Manuel punchlar balık ağızlı, yuvarlak ve U graft punchları olabilir. 1 mm uzunluktaki saç kökü ortalanarak deriye belirli bir derinlikte girilir. Sonra sağa sola rotasyon hareketleriyle saç kökleri tek tek çıkartılır.
- Mikro motor yöntemi: Diş hekimlerinin kullandığı mikro motor modifiye edilerek saç ekiminde de kullanılmaya başlanmıştır. Son yıllarda mikro motor yöntemiyle alım daha ön plana çıkmıştır. Tek yöne belirli bir devir hızıyla dönerek deri içine girilir ve saç kökü serbestleştirilir.
Manuel fue ve mikro motorlu fue konusunu başka bir makalemizde ayrıntılı olarak okuyabilirsiniz.
Greft Alımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Greft alımı yaılırken bazı tıbbi kurallara uyulması gerekmektedir. Bu prensiplere kısaca bakacak olursak;
- Mümkün olan en ince punchlarla alım yapılmalıdır. Kişini saç kalınlığına ve uzunluğuna göre değişik çapta ve boyda punchlar kullanılmalıdır. Bunu deneyimli bir hekim birkaç greft alımından sonra rahatlıkla belirleyebilir.
- Mikro motor ile alım yapılırken mümkün olan en düşük devrilerde kullanılmalıdır. Kısa sürede fazla sayıda greft alalım şeklinde hareket edilirse greftler alınırken hasar görebilir.
- Güvenli alan dışına taşmadan alım yapılmalıdır. Özellikle kulak üstü bölgelerden alım ya az yapılmalı yada daha dikkatli alım yapılmalıdır. Greft kapasitesine göre planlama yapılmalıdır. Santimetreye düşen kök sayısına göre ortalama yoğunluğun %25-30’u geçilmemelidir.
- Homojen bir alım yapılmalıdır. Homojen alım yapılmadığı takdirde güve yeniği tarzı görüntüler oluşabilir.
- Donor bölgenin bitiş noktalarına yakın yerlerden iç bölgelere göre daha az sayıda greft alınmalıdır. Bu şekilde daha sonra greft alınan ve alınmayan bölgeler arasında keskin bir geçiş çizgisi oluşmaz. Transparan bir geçiş olur.
2-Saç Ekimi Aşaması
Saçlarını ekim safhasını 3 bölümde inceleyebiliriz.
- Ekim Bölgesinin Lokal Anestezisi
- Kanalların Açılması
- Greftlerin Kanallara Yerleştirilmesi
Saç ekimi aşamasını, ekim bölgesi anestezisi, kanalların açılması ve köklerin yerleştirilmesi olarak üç gruba ayırmıştık. Şimdi bu aşamaları inceleyebiliriz. Bir saç ekimi operasyonunun en kritik bölümüdür. Saç ekimi nasıl yapılır diye araştıranların en çok merak ettiği konu budur. FUT FUE ya da vücut kıllarından alınan greftler, ekimden önce petri kaplarında biriktirilerek saklanır.
2a-Lokal anestezi ( Ekim Bölgesi)
Teorik olarak alım bölgesinin ve ekim bölgesinin anestezisi aynı prensipler içerisinde yapılır. Hatta eş zamanlı olarak ekim yapılabilir. Yani greft donör bölgeden alınırken bekletmeden ekim yapılabilir. Bu tür ekimlerde donör bölge ve ekim bölgesinin anestezisi birlikte yapılır. Saç ekiminde lokal anestezi başlıklı konumuzda anesteziyi daha ayrıntılı olarak incelediğimizden burada ayrıntılarına girmeyeceğiz. İlgili konu başlığımızdan detaylı olarak okuyabilirsiniz.
2b- Kanalların Açılması
Burada anlattığımız klasik fue yöntemiyle yapılan uygulamadır. Saçsız bölgede, ekilecek greft sayısı kadar önce mikro kanallar açılır. Bu kanallar slit, safir uç gibi özel kesici aletlerle ciltte delikler açılır. Bazı yerlerde slit yerine jilet uçları kullanılmaktadır Tavsiye etmiyoruz. Kanal açma işinde eskiden bisturi uçları kullanılırdı. Fakat ciddi şekilde skar oluşturduğu için artık terk edilmiştir. Greftlerin çapına göre, 0,7 mm ile 1.2 mm arasında kanallar açılabilir. Özellikle sık görünüm açılan kanal çaplarının minimum olması önemlidir. Saç ekimi nasıl yapılır konusunda kanal yöntemi artık eski güncelliğini kaybetmektedir.
Kanal yönteminde mikro kanallar açılırken, oldukça kanama olur. Bu kanamayı azaltmak için kimi klinikler tarafından adrenalin kullanılır. Adrenalin hayati durumlarda kullanılan acil tıbbın majör ilaçlarındandır. Damar büzücü daraltıcı etkisi vardır. Dolayısıyla kanamayı azaltıcı etkisi vardır. Fakat kılcal damarları daralttığından kan akımını azaltır. Dolayısıyla ekilen greftlerde beslenme bozukluğu oluşturabilir ve doku nekroz denilen durum ortaya çıkabilir. Ayrıca tansiyonda yükselme kalp ritim bozuklukları gibi etkileri de vardır.
Anestezi sonrasında alınan greft sayısı kadar mikro kanallar açılır. Açılan bu kanallar içerisine saç kökleri yerleştirilecektir. Hekimlerin kanal açmak için kullandığı değişik aletler vardır. Kanallar slit ya da hipodermik iğne vs gibi keskin ve sivri uçlarla açılır. Kanal açma işleminin iki önemli özelliği vardır
- Açılan kanalın derinliği: Mutlaka derinlik kontrolü olmalıdır. Saç köklerinin uzunluğu ile uyumlu derinlikte kanal açılmalıdır. Fazla derinlikte açılan kanallarda, saç köklerinin çıkma oranı düşer. Saç diplerinde izler oluşur ve çıkan zayıf saçlarda kıvırcık şekilde çıkabilir. Açılan bir kanal ne kadar derinse, saç köklerinde folikulit ve sivilcelenme de artar
- Açılan kanalın genişliği (çapı): Çok geniş kanallarda hem seyrek görüntü oluşur. Ayrıca saç diplerinde iz riski artar. Çok dar kanallarda ise saç kökleri yerleştirilirken travma riski artar. Bunlar fue yönteminin dezavantajlarındandır. Bunun için, tekli ve çoğul greftler farklı çaplardaki slitlerle açılmalıdır.
- Açılan kanalın giriş açısı Doğallığı sağlamadaki önemli kriterlerden birisidir. Kanallar açılırken lateral ve coronal slit olmak üzere iki şekilde açılabilir.
Lateral slit Tekniği : Açılar yanal şekildedir Açı verilmesi daha kolaydır. Görüntü anlamında kapatıcılık coranal slit tekniğine göre daha fazladır. Kanallar yanlamasına paralel şekilde açılır.
Coronal Slit : Kanallar paralel değil dikey şekilde açılır. Doğal görüntüyü sağlamak ok zordur, Faka köklerin yerleştirilmesi daha kolaydır. İşin kolayına kaçanlar genelde bu şekilde kanal açarlar. Bize göre lateral slit tekniği ile kanal açılması buna göre daha iyidir.

Resimde kanal açmak için kullanılan bir slit ve slit boyu ile greft boyu arasındaki olması gereken uyumu görmektesiniz.
2c-Greftlerin Açılan Kanallara Yerleştirilmesi
Kanal açma işlemi süresi greft sayısına göre değişir. Genelde 1 saat kadar sürebilir. Kanamayı azaltmak için genelde saçlı deriye adrenalin uygulanır.Ayrıca ekim bölgesine serum fizyolojik enjekte edilir. Bunun nedeni,kanallar arsını genişleterek greftleri daha rahat yerleştirmek içindir. Saç ekimi sonrası şişlik oluşumunun nedeni verilen bu sıvıdır.
Açılan kanallara 1-3 arası kişi petri kutularından saç köklerini alarak pensetler yardımıyla tek tek yerleştirir. Ön hatlara tekil greftler yerleştirilmesidir. Doğal saç ekimi ve saç çizgisi için buna dikkat etmek gerekir. Genelde gazlı bezler üzerine konulan greftler el sırtı üzerinde tutulur. Fazla sayıda grefti el sırtına almak greftlerin kurumasına neden olabilir. Pensetlerle greftleri tutarken kök kısmından tutmamak gerekir Aksi halde greftlerin ezilmesi durumu söz konusudur.
İmplanter Pen (Kalem Yöntemi) İle Dhi Saç Ekimi Nasıl Yapılır ?

Bizim de kullandığımız en modern saç ekimi yöntemlerindendir. En iyi saç ekimi nasıl yapılır diye sorarsanız implanter pen (kalem tekniği) yöntemidir. Ülkemizde maalesef DHİ saç ekimi olarak yanlış olarak bilinmektedir. Aslında DHİ saç ekimi diye bir yöntem yoktur. DHI (direct hair implant) kalemle yapan bir saç ekimi firmasının adıdır. Dhi Saç ekimini ilgili yazımızda çok daha detaylı olarak inceledik.
İğne Yöntemi (Stick and Place)
Sonuçlar açısından oldukça iyi olan ama kullanımı zor bir yöntemdir. Enjektör ucu ile bir tane kanal açılır, aynı anda bir saç grefti yerleştirilir. Ekimi doktor tek başına yapar. Sık ekim yapmak mümkündür ve maliyeti düşüktür. Toplu olarak kanal açma işlemi yoktur. Dezavantajı ise yavaş bir yöntemdir. Bir seansta ortalama 1000-1500 greftten fazla ekim yapmak pek mümkün değildir. Kanama kalem yöntemine göre biraz daha fazladır. Fazla sayıda personel gerektirmez. Aslında kalem yöntemini stick and place yönteminin daha gelişmiş bir versiyonu olarak söyleyebiliriz.
Operasyon Bitişi Ödeme ve Klinikten Ayrılış
Zorlu bir süreci bitirdiniz. Oldukça yoruldunuz tahmin edebiliyoruz. Ekim bittikten sonra saçlarınız steril izotonik spreyle yıkanır. Bu pıhtı artıklarının temizlenmesi içindir. Masadan aniden kalkmayınız. Refleks olarak ani tansiyon düşüklüğüne neden olabilir. Kendinizi yorgun hissediyorsanız size meyve suyu ya da ayran ikram edilebilir. Sıvı kaybından dolayı bu iyi gelir. Operasyon bitiminde ağrınız olabilir. Doktorunuz bu durumu çözecektir. Ense bölgesine baskı uygulamak amacıyla kafanıza bir bandaj sarılır. Bandajı yıkamaya kadar çıkarmayınız.
Ekim bitiminde yapılan operasyonun bedeli olarak önceden anlaştığınız belli bir ücret ödeyeceksiniz. Biz ücreti ekim bittikten sonra almayı doğru buluyoruz. Bazı merkezler operasyondan önce ücreti talep edebilirler. Bu normaldir. Her saç ekim merkezinin farklı uygulaması olabilir.
Ekimden sonra size tavsiyelerde bulunulacaktır. Biz operasyon bitiminde hastalarımıza operasyon sonu bir paketi ücretsiz olarak veriyoruz. Bazı yerlerde ücretli olarak verebilir.
Bir destek paketinin içinde neler olabilir?
- Yatak koruyucu: Eve gittiğinizde yastığın üzerini bu koruyucu ile kaplayın. Yastığınızın batmaması içindir.
- Yastık-boyunluk: Uyurken boyunluk ile daha rahat uyuyabilirsiniz.
- Ağrı Kesici: Çok basit ağrı kesiciler bile genelde yeterli olur.
- Şampuan : Genelde ekim sonrası ilk 1 ayda tavsiye ettiğimiz şampuan bebe şampuanlarıdır.
- Ödem Giderici İlaç: Genelde dekort prednol türü tabletler saç ekimi sonrası şişli için oldukça etkilidir.
- Yıkama Losyonu: Yıkama öncesinde kabukların yumuşamasına yardımcı olacaktır.
Saç ekimi nasıl yapılır sorusunun cevabını yukarıda açıkladık. Ekim bitti artık evinize ya da otelinize gidip istirahat yapabilirsiniz. Tavsiyemiz saç ekimi sonrası ilk yıkamaya kadar mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayınız. Peki bir saç ekimi yaptırdıktan sonraki süreçte bizi neler bekliyor. Bunları saç ekimi sonrası süreç isimli makalemizde ayrıntılı olarak bulacaksınız.
Choi saç ekimi nasıl yapılır?
Dhi adı verilen kalem tekniği, choi adıyla da bilinmektedir. Kısaca saç köklerine dokunmadan del ve yerleştir yöntemi diyebiliriz. En iyi saç ekim yöntemi olarak geçer. Ayrıca tıraşsız ekim rahatlıkla yapılabilir.
En iyi saç ekimi nasıl yapılır?
17 yıllık deneyimlerimize göre saç ekiminde en iyi sonuçlar kalem yöntemiyle alınmaktadır. Tıraşsız, Doğal ve sık saç ekimi için en doğru yöntem diyebiliriz.
Doğal Saç Ekimi Nasıl Yapılır?
Saç ekimi için doğallık en önemli kriterdir. Ekim yaptırdığınız başkaları tarafından bilinmemelidir. Doğal seç ekimi için yön tayini çok önemli kriterdir. Kalem yöntemi bize bu konuda çok avantaj sağlar.
Micro motor yada Manuel FUE Hangisini Tercih Etmeliyim?
Bizce önemli olan alet değildir. O aleti kullanan kişinin bunu doğru kullanması ve deneyimidir. Bizce bu ayrıntıya takılmadan saç ekimini yapacak olan kim sorusunu aydınlatmaya çalışın.
Yararlanılan Kaynaklar
- Hair Transplantation: Current Concepts and Techniques Walter P.Unger https://doi.org/10.1111/j.1087-0024.2005.10111.x https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352587817300372
Çok detaylı bir anlatım olmuş. emeğinize sağlık