saç ekimi sonrası dökülme

Saç Ekimi Sonrası Şok Dökülme

Saç ekimi sonrası şok dökülme, ekim yaptıranların hiçte istemediği bir durumdur. Gönül ister ki saç ektirdikten hemen sonra saçlı bir görüntü oluşsun. Fakat saç ektirenlerin çoğu az ya da çok saç ekiminden sonra şok dökülme denilen durumla karşılaşmaktadır. Peki şok dökülme nedir? Saç ekimi sonrası dökülme neden olur? Ne zaman başlar? Ne zaman biter? Yazımızda bunları ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

Şok Dökülme Nedir ve Neden Olur?

Bilindiği gibi FUE yönteminde saç kökleri donör bölgeden tek tek alınır, saçsız bölgeye tek tek nakledilir. Saç köklerini alırken ve naklederken yapılan her girişim, küçük de olsa bir travmadır. Saç kökü beslendiği kılcal damarlardan ayrılmıştır. Bulunduğu ortamdan alınan köklerin adaptasyonu bozulur yani klasik deyişle şoka uğrarlar. Saç köküne canlılık veren kısım alt 1/3 lük kısımdır. Travmaya uğradığını hisseden saç kökü kendini korumaya almak ister. Ekim yapılan bölgede, canlı kök deri altında kalır, üst kısmı ise kırılarak dökülür. Bir anlamda kış uykusuna geçerler. Buna saç ekimi sonrası şok dökülme adı verilir. Tıp literatüründe bu duruma telojen effluvium adı verilir. Bu tip dökülme, travmaya karşı vücudun savunma mekanizması olarak geliştirdiği fiziksel bir cevaptır.

Ayrıca normal saç dökülmesi yaşayan kimselerde genetik dökülmeden dolayı ömrünü tamamlamak üzere olan zayıf ve ince saçlarda ekim sırasında dökülebilir.

Saç ekimi sonrası dökülme iki şekilde görülebilir. Bunlar

  1. Donör bölgede dökülme
  2. Ekim yapılan bölgede dökülme

Donör Bölgede Dökülme

Donör bölgede dökülme aslında olmaması gerekn bir durumdur. Özellikle kulak üstü bölgelerden, gereğinden fazla saç kökü alınırsa, çıkarılmayan köklerde de dökülme olabilir. Çok fazla sayıda kök alınırsa kalıcı dökülme dediğimiz kötü görünümler görülebilir. Ayrıca çok geniş uçlu punchlarla alım yapıldığı takdirde de bu durum oluşabilir. Bu duruma saç küsmesi denilmektedir. Donör bölgede dökülme FUE yönteminde görülür, FUT yönteminde pek görülmez.

Aşağıdaki resimde, donör bölgeden bilinçsizce greft alımı sonrası gelişen kalıcı dökülme resmi görmektesiniz. Bu kişide donör bölgede maalesef yeniden saç çıkışı olmayacaktır.

donör bölgede kalıcı şok dökülme

Ekim Bölgesinde Dökülme

Ekim bölgesinde şok dökülme, ekilen saçlarda ya saç sıklaştırma işlemi yapılıyorsa kişinin kendi saçlarında da olabilir. Birlikte minyatürleşmiş saçlar da dökülür. Yazımızın asıl konusu da budur.

Şok Dökülme Ne Zaman Başlar? Ne Zaman Biter?

Saç ekimi sonrası genelde 10. günde kabuklar tamamen dökülmüş olur. Kabuk dökme sonrası görüntü kişinin en mutlu olduğu dönemlerdir. Genelde bu görüntünün kalmasını arzu ederler. Fakat bu mutlu dönem fazla sürmeyecektir. 15-20. günler arası saçlar dökülmeye başlar. 25-30. günler arasında hızlanır. Saç ektirenlerin, şok dökülme kaç gün sürer diye sordukları sürece girilmiştir. Saç ekimi sonrası şok dökülme yaklaşık 2 ay kadar sürebilir.

Ayrıca herkeste dökülme aynı hızda olmayabilir. Bazı kişiler dökülmeyi çok az hasarla atlatabilir. Bazıları ise saçların tamamına yakını dökülebilir. Bu süreç, saç ekimi yaptıranların en mutsuz olduğu dönemdir.

Aşağıda saç ekimi öncesi ve 3 ay sonraki şok dökülme görüntülerine bakabilirsiniz.

saç ekimi şok dökülme 3.ay

Şok Dökülme Sonrası Dökülen Saçlar Ne Zaman Çıkar?

Saç ekiminden sonra şok dökülme genelde 2 ay sonunda sürecini tamamlamıştır. Bu dönemdeki görüntü hoş değildir. Buna “çirkin ördek yavrusu” görüntüsü denilmektedir. Bazı kimselerde bu görüntü hiç oluşmayabilir. Dökülen bu saçlar 3-4 aylar arasında çıkmaya başlayacaktır. İlk çıkan saçlar oldukça ince bebek tüyü görünümündedir. Saçların çıkış sürecini saç ekimi sonrası süreç adlı yazımızda okuyabilirsiniz.

çirkin ördek görüntüsü şok dökülme

Şok Dökülmeyi Etkileyen 7 Faktör

Saç ektiren hiç kimse, ekimden sonra saçların şoka girip dökülmesini istemez. Yada en az dökülme ile atlatmak ister. Şok dökülmeyi azaltan ya da arttıran bazı faktörler vardır. Bu faktörler bilimsel olarak kanıtlanamamıştır. Fakat şimdiye kadarki yapılan ekimlerden çıkan istatistiki verilere dayanılarak belirlenmiştir. Bunlara kısaca özetleyelim. Ama şunu unutmayalım ki şok durumu tam olarak engellenemez.

  1. Yaş: Çok genç yaşlarda yapılan ekimlerde şok dökülme oranı daha fazladır. İleri yaşlarda androjenik baskı azalacağından dolayı, dökülme az yaşanmaktadır. Erken yaşlarda ilaç tedavisi birinci tercih olmalıdır.
  2. Aşırı Sık Saç Ekimi Gereğinde fazla sık ekim yapmak, kan damarlarında daha fazla travma oluşturmak demektir. Saç köklerinin beslenmesi azalacağından çok aşırı sık ekimlerde dökülme oranı artacaktır.
  3. Mevcut Saçlara Paralel Açılar Özellikle, seyek saçların arasına sıklaştırma işlemi yapılıyorsa bu çok önemlidir. Açılan delikler, mevcut saçlara paralel yönde olmalıdır. Aksi takdirde bu saçlarda zarar göreceğinden, dökülme oranı artabilir.
  4. Açılan Kanalların Çapı Çok geniş uçlar her zaman için daha büyük travma demektir. Saçı besleyen damarlar ne kadar fazla travmaya uğrarsa, dökülme de o derece artacaktır.
  5. Kullanılan Adrenalin Miktarı Özellikle kanal yönteminde kanamayı azaltmak için adrenalin kullanılır. Ayrıca lokal anestezi ilaçlarında da adrenalin bulunur. Bilinçsizce adrenalin kullanımı, hem nekroz riskini arttırır, hem de saç ekimi sonrası dökülme oranını arttırır. Kalem yönteminde adrenalin kullanmaya gerek olmadığından dolayı, saçların şoka uğrama yüzdesi daha düşük olmaktadır. Şok kaybını azaltmak için yüksek dozlarda lokal anesteziden kaçınmak gerekir. Bundan dolayı Tumescan anestezi oluşacak şoku arttıracaktır.
  6. Finasterid ve Minoxidil Kullanımı Saç ekiminden önce ve sonrasında finasterid ve minoxidil kullanımının şok dökülmeyi azalttığı gösterilmiştir.
  7. Megaseanslar Bir seansta çok yüksek sayıda greft alıp ekmek saç ekiminden sonra dökülmeyi kesinlikle arttıracaktır. Megaseans demek, kılcal damarlara daha fazla travma, daha fazla adrenalin kullanımı demektir. Ayrıda saç köklerinin daha fazla dışarıda beklemesi, saç ekiminden sonra dökülmeyi arttıracaktır. Bir seansta ortalama 2000 greft almak idealdir. Daha fazla sayıda greft gerekiyorsa operasyonu günlere yaymak daha doğrudur.

Aşağıda ekim yapılan bir kişinin öncesi,15 günlük , 1 aylık ve 3 aylık şoka uğramış saç görüntülerine bakabilirsiniz.

şok dökülme görüntüleri

Sık Sorulan Sorular

Ekimden sonra kendi saçlarım da dökülür mü?

Evet, böyle bir ihtimal vardır. Telogen ve katagen dönemindeki saçlar ekimden sonra dökülebilir. Bu devredeki saçlar zaten kendiliğinden dökülme evresine yaklaşmış olan saçlardır. Ayrıca, geniş uçlarla kanallar açılıyorsa, dökülmeyen güçlü saçlar da zara görerek dökülebilir.

Ekilen saçlar kaçıcı günden sonra dökülmeye başlar?

Kişiye göre değişmekle beraber, genellikle 15-25. günler arasında dökülme başlamaktadır. Nadiren 10-12. günler arası başlayabilir.

Hiç dökülme olmayabilir mi?

Böyle bir olasılık vardır. İleri yaşlarda olan kimselerde şoka uğrayan saçlar daha az görülmektedir. Ayrıca kalem yöntemi ekimlerinde ve finasterid kullanımında dökülmenin azaldığı tespit edilmiştir.

Kadınlarda ekimden sonra dökülme görülür mü?

Ekimden sonraki dökülme kadınlarda daha fazla görülür. Bunun nedeni, kadınlarda genelde sıklaştırma işlemi yapılır. Ayrıca kadın saç teli yapısı erkeğe göre daha incedir. Kadınlarda ekim yapılırken, kendi saçlarının travmaya uğrama riski daha fazladır.

Ekimden Sonra Dökülen saçların şekli nasıldır?

Saçlar daha çok l şeklinde, J şeklinde ya da L (baston) şeklide şok dökülme görülebilir..

Donör alanda da saçlarım döküldü nedeni nedir?

Maalesef bunun nedeni doğru bir greft alım planlaması yapılmamasındandır. Gereğinden fazla saç kökü alınmışsa donör bölgedeki alınmayan diğer saçlar da dökülebilir. Minoxil donör bölgedeki dökülen saçların geri gelmesinde faydalıdır. Bazen donör bölgede kalıcı dökülmeler olabilir.

Dökülen Saçların Tamamı Geri Gelir mi?

Kısaca buna hayır geri gelmez diyebiliriz. Alınan saçlardan bir kısmı telogen ya da katagen fazdaki saçlar olabilir. Bu saçlar geri gelmeyebilir.

Saç ekiminden sonra, dökülme normalmi dir?

Evet, saç ektirenlerin büyük çoğunluğunda görülen bir durumdur. Genellikle 45-60 gün kadar sürebilir.

Kaynaklar

  1. Complications in Hair Transplantation. J Cutan Aesthet Surg. 2018 Oct-Dec; 11(4): 182–189. http://www.jcasonline.com/article.asp?issn=0974-2077;year=2018;volume=11;issue=4;spage=182;epage=189;aulast=Kerure

19 thoughts on “Saç Ekimi Sonrası Şok Dökülme”

    1. Şok dökümleyle gelen köklerin büyük çoğunluğu geri gelir. %15 oranında bir kayıp ya da çıkmama sorunu olabilir. L ya da J tipi dökülmelerde, saç kökünü de görebiliyorsanız kayıp söz konusu olabilir.

  1. Güzel bir anlatım olmuş, sadece Minoxidil önerisi olmamış, o kadar alerjik bir ilaç beladan başka bir şey değil.

  2. ÇOK FAYDALI OLMUŞ ÖNCELİKLE TEŞEKKÜRLER HOCAM.
    Hocam benim ön kısımda yanlardan açılma olmuştu 2 tarafta da saç ekimi yaptırdım fakat ben her ihtimale karşı orta taraf da dökülebilir olasılığı vererek saçımın ön kısmında olan yerlere de ektirdim benim kendi olan saçlarım BÜYÜK zarar görmüş olabilir mi? muhtemelen bazılarının kökleri zarar görmüştür de kendi saçımın hepsini kaybeder miyim ? TEŞEKKÜRLER 🙂

    1. orta bölgenize sıklaştırma yapılırken kendi saçlarınızın da zarar görme ihtimali vardır. Acaba hangi yöntemle saç ekimi yaptırdınız ?

  3. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler…
    Benim bir ay evvel saç ekimim oldu ve son iki haftadır donör bölgede inanılmaz kaşıntıyla birlikte ekim yapılan yerde ve donör bölgede açılma gözlemliyorum, ekim olan yerde şok dökülme olacağından haberdardım ama donör bölgede oluşan dökülmenin (açılma) endişesi içindeyim.
    Ekim yapılan klinikle iletişime geçtim prp ve kortizon takviyesi yaptırmak gerekir dediler saçın küsme olasılığı olabilirmiş.
    Benim öğrenmek istediğim prp yaptırdıktan sonra kortizon iğnesi yaptırmam şart mı.? Prp yaptırsam yeterli olmaz mı.? Birde mümkünse başımdaki kaşıntıya tavsiye almak istiyorum.
    Ben ekimden sonra priorin adında bitkisel üretilen bir hap kullanıyorum. Bu dökülmeler sonunda dine vurmuş durumdayım tavsiyeleriniz inanın benim için çok değerli olacak. Teşekkürler

    1. Donör bölgede de şok dökülme olabilir. Bunun nedenlerini yazımızda açıkladık. Donör bölgeye lokal minoxil uygulamasının faydalı olacağını düşünüyoruz. 1 ay henüz erken bir süre, 2-3 ay içinde donör bölge kendini tamamen toparlayabilir. PRP ve kortizon uygulamasının şart oluğunu düşünmüyoruz. Şaç ekiminden sonra belirli bir süre kaşıntı olabilir. Normaldir. aşırı kaşıntı şikayetiniz varsa herhangi bir antihistaminik tablet almanı yeterli olacaktır. Priorin kullanabilirsiniz faydası olabilir. Ekiminizin hayırlı olsun . İyi günler

  4. Hocam 22 agustosta sac ekimi yaptirdim.4 eylulde kabuksuz hali iyiydi.simdi şok dökülmede kel ve kök bile gözükmüyor.kök gözükmesede sac cikar mi?

  5. 3 yıl önce ekim yaptırdım gayet güzel tuttu.duzenli beslenmedim kansizlik stres derken bir aya sacim açıldı ikinci ekimi yaptırdım.iki ay oldu ikinci ekim yaptircaklar iyi düşünsün süreç daha zor geçiyor.daha agrili geçti ve donor bölgemde kismi kellikler oldu hepsi çıkmadı.sarimsak sürsem cikarmi bilmiyorum.her iki ekimide trassiz yaptirdim.

  6. MERHABALAR 4-5 aylık sureclerde sacların bıraz fazla yaglanması ve erken yaglanması sac cıkıslarına herhangı bır zararı olur mu_?

  7. Hocam merhaba.
    Iki hafta once sac ekimi yaptirdim ve suan omuzundaki sorunlar nedeniyle röntgen cektirmem gerekiyor.
    Röntgen veya mr in bi sakincasi varmi? Varsa en erken nezaman cektirilebilir.
    Yanitlarsaniz sevinirim

  8. Merhabalar saç ekimi 26.gündeyim şok dökülmem 15.günde başladı ve hız kazandı buraya kadar sorun yok normal ama dökülenlerin yüzde 40-50 si J ya da L tarzı saç geliyor diplerinde kök yok bence çünkü olsa dikkatimi çekerdi diye düşünüyorum ama yinede tedirginim

  9. Hocam merhabalar ben ikinci seans saç ektirdim daha önceki 10 yıl önceydi ancak bu seferki ekimde donör bölgede ilk haftadan sonra dökülme oldu saç kırana benzer parça parça bir kaç noktada(doku küsmesi sanki) şuan bir buçuk ay oldu açıkçası biraz moralim bozuk düzelir mi bu veya ne kadar zamana ihtiyacım var şuan prp+kenakort yaptırıyorum ek bir tavsiyeniz olur mu? Şimdiden teşekkür ederim..

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top