
Kaş ekimi hakkındaki ezber bozan bu yazı, merak ettiğiniz tüm sorulara, bilimsel ve doğru cevaplar verebilmek için Dr. Hakan Doğanay tarafından hazırlanmıştır. Ezber bozan diyoruz çünkü, doğal bir sonuç için gerekenleri derli toplu olarak okuyucuların istifadesine sunduk. Keyifli okumalar dileriz.
Göz çukuru üzeri ve alın kemiği alt kısmı arasında bulunan vücut kıllarına kaş adı verilir. Kaş kılı uzunluğu genelde 5-10 mm arasında değişir. Bu kaşlar yüzün karakteristik ve estetik görünümü açısından, kritik bir öneme sahiptir. Çünkü kaşlar, gözleri üstten çerçeveleyerek, gözü koruma görevi yapar ve yüz bölgesinin önemli bir detayıdır.
Özellikle kadınlar, kaşların seyrek ya da eksik olması halinde her aynaya baktıklarında bundan rahatsız olmaktadır. Dolayısıyla bu da onların sosyal yaşamlarını olumsuz etkilemektedir. Sonuç olarak da kaşlarındaki bu görüntüyü de kamufle etmek için çeşitli çözüm yollarına başvurmaktadırlar. Erkek ya da kadının kendini daha güzel görmek istemesinden dolayı taşıdığı estetik kaygılara saygı duymak gerekir. İşte bu durumda kalıcı çözüm olarak estetik ve popüler bir işlem olan kaş ekimi akla gelmektedir. Dilerseniz yazımızın ana konusuna başlamadan önce kaşlardaki dökülme seyreklik ya da eksikliğe neden olan sorunlara kısaca göz atalım.
Content
Kaş dökülmesi nedenleri nelerdir?
- Genetik olarak doğuştan seyrek ve ince kaşların olması ya da hiç olmaması
- Hipotroidi gibi hormonal hastalıklar. Hipotroidiye bağlı kaş dökülmesinde birinci çözüm medikal tedavidir.
- Hamilelik, menopoz ve yaşlanmaya bağlı dökülmeler olabilir. Menopoz dönemindeki kaş dökülmesi genellikle kalıcıdır.
- Kemoterapi ve Radyoterapiye bağlı dökülmeler geçicidir ve genelde tedavi bitiminden sonra dökülen kaşlar tekrar çıkar.
- Alopecia Areata :Saçlı bölgede saçkıran, kaş bölgesinde de kaş kıran olarak halk arasında bilinir.
- Kaşlı bölgesinde seberoik dermatit egzama ve mantar enfeksiyonları gibi deri hastalıkları.
- Biotin vitamini eksikliği ve yanlış beslenme
- Yanık, trafik kazası ve ameliyat izleri gibi travmaya bağlı şekil bozukluklarında hem erkek hem de kadında kaş ekimi ideal bir çözüm yöntemidir. Ve bu tedaviyle görüntü bozukluğu başarıyla ortadan kalkabilir.
- Kalıcı makyaj yaptıranlarda bu uygulama kaş köklerine hasar vermektedir. Ayrıca kaş dövmesi ya da lazer epilasyona bağlı dökülmeler de olabilir. Kalıcı makyaj yaptıranların birçoğu, zamanla pigment kaybı ve renk değişikliklerinden dolayı kaş ekimine yönelmektedirler.
- Kaş aldırma yada yolma: Sürekli kaşlarını aldıran veya yolan kadınlarda, halk arasında kaş küsmesi adı verilen bir durum ortaya çıkabilir. Bu kişilerde kaşlar zamanla zayıflayıp incelir veya yeniden çıkmaz.
Şimdi ana konumuz olan kaş ekimine tekrar geri dönelim ve bu işlemin nasıl yapıldığını ve ameliyat sonrası süreç hakkında bilgi edinelim.
Kaş Ekimi Nedir ?
Kaşların tamamı ya da belirli bir kısmının, eksikliğinde vücudun diğer bölgesindeki kılların, seyrek ya da çıkmayan bölgeye nakledilmesine kaş ekimi adı verilir. Operasyondaki amaç, seyrek ya da eksik olan kaşlara yeniden hacim verip dolgun ve estetik görünmesini sağlamaktır.
Kimler kaş ekimi için uygundur?
Bu operasyon için kesin bir yaş kriteri yoktur. Hastanın kaş ektirmesi için bir engel durum olup olmadığı doktor tarafından netleştirilmelidir. Varsa kullandığı ilaçlar ve diğer hastalıklar bilinmelidir. Hormonsal nedenlerden şüphelenilirse laboratuvar testleri yapılabilir.
Yanlış bilinen bir durumu da açıklığa kavuşturalım. Hepatit C, Hapatit B, HIV (AIDS) gibi hastalıklar kesinlikle kaş ektirmeye engel değildir. Sadece bu hastalıkların aktif olduğu dönemde bu işlemi yapmak doğru değildir.
Genellikle şu 4 gruptaki kişiler kaş ekimi için uygundur.
- Kaşları aşırı ince ve seyrek olanlar;
- Doğuştan bölgesel yada tam kaş yokluğu durumu.
- Ameliyat, yara izi ve yanık gibi travma sebebiyle kaş bütünlüğünün bozulduğu durumlar. Erkelerden kaş ekimine ilgi en çok bu gruptan olmaktadır.
- Kavisli kaş şeklini yeniden konumlandırıp düz şekil isteyen kadınlar için kaş ekimi yapılabilir.
Kaş ekimi, Dhi kalem yönteminin gelişimi ile son yıllarda özellikle bayanlarda popüler hale gelmiştir. Ve saç nakli ile aynı mantık çerçevesinde yapılır. yoktur. Ayrıca şunu da belirtelim. Kaş ve saç ekimi aynı seans içerisinde yapılabilir. Bunda hiçbir sakınca yoktur. Fakat bu operasyonun kendine özgü bazı farklılıkları vardır.
Şimdi bu operasyonun nasıl yapıldığı ve işlem sırasında dikkat edilmesi gereken hususları incelemeye devam edelim.
Kaş Ekimi Nasıl Yapılır?
Operasyonun 3 aşaması vardır. Bu aşamalar sırasıyla şöyledir.
1) Donör bölgeden köklerin toplanması:
Bu işlem klasik saç ekiminde donör bölgeden greft alımıyla aynıdır. Lokal anestezi sonrası saç kökleri, donör bölgeden FUE yöntemiyle toplanır. Gerekli greft sayısı fazla olmayacağı için genelde donör bölge yetersizliği sorunu olmaz. Ekilecek alanın büyüklüğüne göre ortalama 100-800 arası kıl kökü kaş ekimi için yeterlidir.
2) Kaş çizgisi tasarımı:
Ekimden önce kişinin yüz hatlarına uygun bir kaş çizgisi tasarlanmalıdır. Kaşın normal eğrisine uygun bir çizgi tasarımı yapılmalıdır.

3) Lokal anestezi ve toplanan köklerin kaş bölgesine ekimi:
Kaş anestezisi 30 saniyelik bir işlemdir. Anesteziden 2-3 dakika sonra ağrı hissi duyulmadan rahatlıkla kaş ekimine başlanabilir. Foliküler ünite adı verilen birli saç kökleri, çizimi yapılmış kaş bölgesi içerisine tek tek nakledilir. Bu işlem ekilecek kök sayısına göre 1-3 saat sürebilir. Kaş ekiminde doğallık açısından, kullanılan yöntem önem kazanır. Dhi ve stick and place (iğne tekniği) bu operasyon için en ideal iki tekniktir.
Özellikle dhi yönteminde deriye 5-10 derece yatık olacak şekilde doğru açılarla ekim yapmak çok daha kolaydır. Ayrıca ekim sırasında olan kanama, diğer yöntemlere göre yok denecek kadar azdır. 0.6 mmlik çok ince uçlarla kanallar açılır. Dolayısıyla ekilen kaş diplerinde rahatsız edici bir iz de oluşmaz.
Ne yazık ki kanal yöntemi olarak bilinen fue tekniği ile yapılan kaş ekimleri hoş bir görüntüden uzaktır. Çünkü doğru açı ve yönde ekim yapmak çok zordur.
Doğal Sonuçlar için 5 Altın Kural
Kalem yöntemiyle kaş ekiminde oldukça başarılı sonuçlar alındığını daha önce belirtmiştik. Fakat bu tek başına yeterli bir kriter değildir. Yani implanter pen adı verilen bu alet tek başına sihirli bir değnek değildir. Dolayısıyla bu işlemin kendine has kuralları vardır. Şimdi doğallığı sağlamak için gerekli olan bu altın kurallar nelerdir bunlara göz atalım.
1) Kaş ekimi için kulak üstü saçları tercih edilmelidir. Normalde kaş kılları saça göre daha incedir. Dolayısıyla kaş için ekilecek kıllarda ince olmalıdır. Halbuki ense saçları kaşa göre daha kalın ve serttir. Kulak üstü saçları ise ensedekilere göre daha ince ve kaş kılı kalınlığına daha yakındır. Bundan dolayı kaş naklinde ense bölgesindeki sert ve kalın köklerin tekli olsa dahi kullanılması doğru değildir.
2) Kaş için ekilecek kökler mutlaka tekli kök olmalıdır. Başka bir deyişle saçtan alınan 2-3 lü greftler ekimden önce mutlaka bölünerek tekli kökler haline getirilmelidir. Kalın ve çoklu kökler ile doğallık sağlanamaz.
3) Kaş kıllarının anatomik olarak kendine özgü yönleri vardır.
Aşağıdaki resimde bu açıkça anlaşılacaktır.

- Üst kaş kılları aşağı doğru bakar.
- Alt kaş kaşları yukarı yöne bakar
- Buruna yakın olan kaş kıllarının yönü dik ve yukarı doğdur.
- Gözün dış kısmındaki kaş kılları ise nispeten daha yataydır.

Dolayısıyla kesinlikle bu yönlere uygun şekilde ekim yapılmalıdır. Kişinin kendi tüylerinin doğal büyüme yönleri taklit edilirse doğru bir ekim gerçekleştirilmiş olur.
4) Kaş kıllarının kendine özgü çıkış açıları vardır. Kesinlikle 5-10 derece yani adeta deriye yapışık şekilde kanallar açılmalı ve bu açılarla kökler ekilmelidir.
5) Tamamen tekli kökler ekilmesi gerektiği için 0,6 mm gibi çok ince uçlarla kanallar açılmalıdır. Daha büyük çapta deliklerde kıl diplerinde izler belli olacaktır.
Sonuç olarak kaş ekimi oldukça hassas bir işlemdir. İster kalem ister başka bir yöntemle ekim yapılsın fark etmez. Bu kuralların bilinmesi ve buna göre ekimin gerçekleştirilmesi gerekir. Eğer bu 5 kurala uyulmaz ise kesinlikle başarılı ve doğal bir görüntü oluşmayacaktır. Unutmayın ki dik dik çıkan yamuk yumuk kaşlardan dolayı kötü bir görüntü elde eden ve pişman olan çok kişi vardır. Dahası başarısız bir kaş ekimini düzeltmek çok ama çok zordur. Bundan dolayı bu ameliyatı gerçekleştirecek doktorun bu konudaki tecrübesi çok önemlidir.
Ekim Sonrası Süreç
- Kaş ekiminden sonra göz kapağı ve çevresinde birkaç gün süren ve morarma ve şişlik oluşabilir. Bu yan etki tamamen normal ve geçici bir durumdur. Şişlik 5-6 günde tamamen kaybolur . Bu süre içerisinde güneş gözlüğü ile bu durum kamufle edilebilir.
- Kaş ekim sonrası ekim yapılan bölgede küçük pıhtılar oluşur. Bu pıhtılar bir gün içerisinde kabuk halini alır ve yıkamalar sonrası kısa sürede kaybolur.
- İyileşme süresi çok hızlı ve ağrısızdır. İşlem sonrasında hastanede yatılı olarak kalmayı gerektirecek bir durum söz konusu değildir. Hatta ertesi gün bile işe dönüş mümkündür. Genelde 3-4 gün içinde normal hayata dönülür.
- Kaş ekiminden sonraki yıkama işlemi saç ekimine göre çok daha kolaydır. Ekim sonrası ikinci gün ekilen kaş bölgesi ılık suyla yıkanır. Yıkama oldukça basittir. Önce ekim bölgesine yumuşatıcı ya da antibiyotikli bir krem sürülür. 20-30 dakika sonra normal temiz suyla kaş bölgesi nazikçe yıkanır. Yıkama işlemini krem sürmeden de günde 5-6 defa yapabilirsiniz. Çünkü ekilen kaşların kuru kalmaması iyileşmeyi daha da hızlandırır.
- 10. günde kabukların tamamen kaybolması gerekir.
- 1 aydan sonra denize ve havuza girebilirsiniz.
- Ekimden sonra birkaç ay güneş ışığından kaşlarınızı korumalısınız. Ayrıca hamam ve saunadan 1 ay kadar uzak kalmanız tavsiye edilir.
- Sigara kullanımı ile operasyon sonucu arasında hiçbir bilimsel bağlantı yoktur. Fakat unutmayalım ki sigara sağlığa zararlıdır ve en doğrusu hiç kullanmamaktır.
- Kaş nakli işleminde, ekilen kökler saçtan alındıkları için bu kaşlar devamlı uzayacaktır. Bundan dolayı ekilen kılları makasla 15-20 günde bir kısaltmak gerekir. Bu husus operasyondan önce mutlaka hastaya söylenmelidir.
Ekilen kaş ne zaman çıkar?
Ekilen kaşlarda15-20 gün sonra şok dökülme olur. Dökülen bu kaşlar 3-4 ay sonra yeniden çıkmaya başlar ve 8-10 ay içerisinde istenilen sonuca ulaşmak mümkündür.
Ekilen kaşlar dökülür mü?
Ekilen kaşlar, saçın dökülmeyen güçlü bölgesinden alındığı için, nakledildiği yerde de dökülmez ve kalıcı sonuçlar almak mümkündür.
Kaş Ekimi Fiyatları ne kadar?
Kaş ektirmek istiyorsanız elbette bu işin maliyetini de öğrenmek isteyeceksiniz. Unutmayalım ki bu operasyon saç ekimine göre daha çok ustalık ve sanatsal bir tasarım gerektirir. Eğer bu operasyonu düşünüyorsanız, ödeyeceğiniz fiyat ikinci planda kalmalıdır. Onun için ekimi yaptıracağınız doktor ya da kliniğin tecrübesi ve marka değerini ön planda tutmalısınız. Bununla birlikte başarısını kanıtlamış doktorların fiyatları ortalamaya göre daha yüksektir. Dikkat etmeniz gereken husus, operasyonun yapıldığı yer değil, bunu kimin yapacağı olmalıdır.
2025 yılı için Türkiye’deki kaş ekim fiyatları ortalama 25.000 TL ile 90.000 TL arasında değişmektedir. Yurt dışındaki fiyatlar ise Türkiye ile kıyaslanamayacak derece oldukça yüksektir. Bu fiyatlar Avrupa ve Amerika da ortalama 5,000-10.000 USD / Euro seviyesindedir.
Kaş ekimi öncesi ve sonuçlarımız ve fiyatlar için 0532 313 41 98 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz. Whatsapp yoluyla bize resimlerinizi gönderdiğiniz takdirde olası operasyon hakkında size daha detaylı bilgi verebiliriz. Ahd kliniğinde saç ve kaş ekim yaptıranların yorumlarını ve paylaşımlarını bir çok yerli yabancı forum sitesinde de bulmanız mümkündür.
Sonuç olarak biz hiç bir zaman kaş ekiminde kusursuz kaşlar vaat etmiyoruz. Fakat yaratılışa en yakın doğal kaşlar elde etmenin mümkün olduğunu söylüyoruz.