dhi yöntemi

Dhi Yöntemi ve Teknik Özellikleri

2009 yılından bu yana uyguladığımız dhi yöntemi ile mükemmel sonuçlar ortaya çıkmıştır. Son yıllarda ülkemizde dhi tekniği hızla ivme kazanmaya başlamıştır. Ama şunu unutmamak gerekir Bu yöntem FUE’ye has uygulama değildir. Uzun yıllardır FUT saç nakli uygulamasında da başarı ile uygulanmıştır. Maalesef çok az sayıda doktor, bu yöntemle başarı sağlayabilmiştir. Bunun nedeni, kalem tekniğinin, bazı püf noktalarının olması ve detaylı teknik bilgi gerektirmesidir. Ayrıca kullanılan malzemelerin, daha pahalı olması bu tekniğin fazlaca bilinmemesine neden olmuştur.

Dhi saç ekimi isimli yazımızda, bu uygulamayı detaylıca anlattık. Kalem yöntemi, teknik ayrıntıları da bilmeyi gerektirir. Burada anlatacaklarımız ise uygulamayı yapacak olan doktorun bilmesi gereken teknik ayrıntılardır. Yani başarılı bir dhi sonucu için gereken şartlardır. Eğer bu tekniğin ayrıntıları doğru bilinmez ise, hatalı sonuçların ortaya çıkması muhtemeldir.

Dhi Yöntemi Nedir?

Bildiğimiz gibi saç ekiminde önce greftler donör bölgelerden çıkartılır. Daha sonra bu greftler saçsız bölgelere nakledilir. Greftlerin ekim şekli bir kaç farklı şekilde yapılabilir. Bunlardan biriside kalemle saç ekimi yöntemidir. İmplanter dediğimiz aparat 1990 yıllarının başından beri bilinmektedir. Tükenmez kaleme benzer. İçerisinde yaylı bir düzenek vardır. Bir kök choi kalemi içine yerleştirilir. Sonra da greft saçsız bölgeye ekilir. Burada kanal açma ve kök yerleştirme ayrı ayrı yapılmaz. Eşzamanlı olarak kanal açma ve kök yerleştirme aynı anda yapılır. Yani FUE’de olduğu gibi kanallar önceden açılmaz. Bir delik açılırken aynı anda saç kökünün de ekimi gerçekleştirilir.

Bu yöntemin asıl adı implanter pen tekniğidir. Ülkemizde choi saç ekimi, dhi tekniği, kalem tekniği gibi isimlerle bilinmektedir. Görüldüğü gibi, dhi yöntemi hem FUE hem de FUT yönteminde uzun yıllardır uygulanmıştır.

Choi Saç Ekiminde Kullanılan Kalem Türleri

Öncelikle dhi tekniğinde kullanılan kalemler hakkında kısaca bilgi edinelim. Saç naklinde uygulanan implanterleri öncelikle 2 ana gruba ayırabiliriz.

a) Sharp Needle İmplanter ( Keskin İğne Uçlu )

Türkiye’de satışı yapılan kalemlerin tamamı bu gruptadır. Del ve yerleştir (stick and place) tekniğiyle uygulanır. 5 farklı sharp needle implanter bulunmaktadır. Aslında bu markaların tamamı Güney Kore kökenlidir. Bu kelemler ufak bazı ayrıntılar dışında aynı fonksiyonlara sahiptir. Beşincisi dışında diğerleri Türkiye’de bulunmaktadır.

  1. Choi İmplanter Pen: Türkiye’de ilk satışa sunulan türüdür. Bu markanın Türkiye’de ilk olmasından dolayı dhi tekniği, choi saç ekimi tekniği adıyla da bilinmektedir.
  2. KNU İmplanter:
  3. Lion İmplanter Pen : İğne ucu yarıkları nispeten diğerlerine öre biraz geniştir. Diğerlerine göre daha ergonomik ve kullanışlı olduğunu düşünüyoruz.
  4. OKT İmplanter Pen: Son yıllarda Türkiye piyasasına girmiştir. Derinlik kontrolü ilk 3 markaya göre daha kolay yapılmaktadır.
  5. HWANG İmplanter : Derinlik kontrolü (stoper) bulunan tek keskin uçlu implanterdir. Türkiye’de bulunmamaktadır. İçten ve dıştan bilenmiştir. En keskin uçlu implanterdir. İğne duvarı kalınlığı en ince olanıdır. Kullanım kolaylığı açısından en iyisidir diyebiliriz.

Bu kalemlerin arasında ufak ayrıntılar bulunmasına rağmen temel çalışma prensipleri aynıdır.

saç ekim kalemi

Yukarıdaki resimde klasik keskin uçlu implanter ve huwang imlanter (derinlik kontrolü olan) görmektesiniz.

b) Dull Needle İmplanter (DNI Künt Uçlu)

Türkiye’de henüz satışı bulunmuyor. Künt uçludur. İğne ucu yarıkları daha geniştir. Kanallar önceden açılır, sonra da açılan kanallara, kökler kalem aracılığıyla yerleştirilir. Dr. Koray Erdoğan’ın tasarladığı K.E.E.P aparatını bu grup içine sokabiliriz. Aslında klasik dull needle implanterden bazı yönlerden dolayı ayrılır. İğne içerisindeki greft penset yardımıyla manuel şekilde yuvaya yerleştirilir.

Sharp ve Dull Needle İmplanter Arasındaki Farklar

Sharp ve Dull Needle kalemler arasında bazı farklar bulunmaktadır. Bu farkları tablo içerisinde özetleyebiliriz.

Sharp Needle İmplanter (Keskin Uçlu)Dull Needle İmplanter (Künt Uçlu)
Greft YerleşimiStick and place (del ve yerleştir) yöntemiÖnceden açılmış delikler içine ekim yapılır
İğne Kesi Boyutuİğne boyutuyla aynıdır.Açılmış delik boyutundan küçük olabilir. Örnek, 0,9 mm lik kanal için 0,8 mm
Yoğunluk (Density)Kökler yerleştirilirken belirlenirGreft yerleştirilmeden önce belirlenir
Ekim SüresiHızlıNispeten daha yavaş
İğne Uç DeğişimiÜç körelirse değişmesi gerekirDeğişime gerekli deeğil
Kanama ve Köklerin AtmasıAdırzBiraz fazladır.
İğne Yarık ÇapıDar. Genellikle 0,2 mmDaha Geniş (Genellikle 0,35 mm)
Stoper (Derinlik Kontrolü)Hwang İmplanter dışındakilerde yoktur.
Yoktur.
Avantajlar /DezavantajlarUzun köklerde greftin üst kısmı yarıktan dışarı çıkartılmalıdır. Aksi takdirde ezilme olabilir.. Kalın greftlerde dar kanaldan dolayı yerleştirirken hasar olabilir.Travma riski düşüktür

Kalemlerin sterilizasyonu için kimyasal dezenfektan (Saydex) ya da mümkünse Etilen Oksit tercih edilmelidir. Otoklav ya da etüv gibi kuru hava sterilizatörleri iğne yapısını ve keskinliğini bozabilir. Bunun için sterilizasyonda tercih etmiyoruz.

Dhi Yöntemi ve 7 Altın Püf Nokta

Kalem tekniği ile saç ekimi uygulamasında başarıyı hayati derecede etkileyen bazı püf noktalar vardır. Bu püf noktaları, yıllar süren deneyimlerimiz sonunda yazılı metin halinde getirdik. Saç ektirmek isteyen kişiler için bu tekniğin başarısı adına bunu borç bildik . Bu püf noktalarını 7 ana başlık altında toplamayı uygun gördük. Şimdi bunlara kısaca göz atalım.

1- İğne Uçlarının Çapı

Bütün markaların piyasada 0,6 mm ile 1,8 mm arasındaki çaplarda uçlar bulunmaktadır. Biz dhi yönteminde 0.6, 0.8 ve 1 mm uçları kullanmaktayız. 1mm’den büyük uçların dhi yönteminde yeterli sıklık ve doğal görünüm için katkı sağlayacağına inanmıyoruz. Bu iğne çaplarının kullanım şeklini sıralayacak olursak,

  • 0,6 mm: Genelde kaş ekiminde ve çok ince telli saçlarda tekli greftler için kullanılır.
  • 0,8 mm: 1 li ve 2 li saç kökleri için kullanılmaktadır.
  • 1 mm: 2-3-4 lü çoğul greftler için kullanmaktayız.

İğne ucunun çapları, üretim yapan firmalara göre değişebilir. Kalemlerin tepe kısmında yeşil, kırmızı, mavi pembe renkler bulunmaktadır. Bu renkleri çapların ayrımında bize kolaylık sağlar.

Aşağıda ülkemizde bulunan keskin uçlu saç ekim kalemlerinden örnekler görmektesiniz. Uçların çapları 0.6, 0.8 ve 1 mm lik uçlarıdır.

saç ekimi kalemleri

Tedarikçiler, 1,8 mm’ye kadar uçlar üretmektedir. FUE yönteminde kanaatimizce 1 mm’den da geniş uçlar uygun değildir.

Ortalama bir choi kalemi ile 700-1000 arası greft ekilebilir. Genelde bu sayı kişiye göre değişir. Derinin elastikiyeti burada önemlidir. Eğer ekim yaparken, kalem batırıldığında, köklerin aşırı atmasına neden oluyorsa uç değiştirilmelidir.

2- İmplanter Pen Çaplarının Genişliği

Çok dar olan uçlarda saç kökleri, implanter içine yerleştirilirken hasara uğraması ihtimali vardır. Aşırı geniş olması durumunda, yerleştirilen greftin ekim işlemi yapılmadan düşme ihtimali vardır. Yarık genişlikleri 0,2 mm-0,35 mm arasında değişmektedir.

Aşağıdaki resimde 3 ayrı firmanın 1 mm çapındaki iğne uçlarının yüksek çözünürlükteki büyütülmüş hallerini görüyorsunuz. 1 numaralı iğne ucunun yarık genişliği daha fazladır. Bevel adı verilen saç kökünün iğne içindeki kavrama alanı diğerlerine göre daha geniştir. Biz bu durumun greft sağlığı açısından avantajlı olduğunu düşünüyoruz. Tabi ki bu dhi kalemi markalarını açıklamak burada doğru olmaz.

dhi saç ekimi iğneleri

3- Kalem İğnesinin Boyu

Derinlik kontrolü, köklerin yerleştirilmesi konusundaki en önemli durumlardandır. Bazı implanterlerde derinlik kontrolü bulunmaktadır. Her şeyden önce, kalem uzunluğu kök boyuna göre önceden mutlaka gözden geçirilmelidir.

Kalem iğnesinin boyu standart 7 mm civarındadır. Saç grefti boyuna göre bu uzunluk azaltılır yada arttırılır. Beklenenden fazla kanama varsa uzunluk fazla demektir. Bu boy kısaltılmalıdır. 7 mm iğne boyunu 6,5 ya da 6 mm indirdiğimizde kanamanın ciddi oranda azalacağını görebiliriz. Eğer boyu gereğinden fazla kısalttığımız takdirde, greftler yeterli derinliğe ulaşamaz. Bu sefer greftlerin dışarı çıkma olasılığı artacaktır. Normalden fazla derinliğe ekilenler ise, ya çıkmayacak ya da kıvırcık görünümde çıkmaya neden olacaktır.

İğne boyu ile greft boyu arasında matematiksel bir orantı kurulmalıdır. Greft boyuna göre bu uzunluk ortalama % 25-30 fazla olmalıdır. Örnek verecek olursak;

Greft Boyu: -> İğne Boyu:

  • 6 mm ise-> Boyu 8 mm (%25 artış )
  • 5 mm ise-> Boyu 7 mm
  • 4 mm ise-> Boyu 6 mm (%33 artış ) olmalıdır.

Eğer, hekim tecrübeliyse, bu oranı çok rahatlıkla birkaç denemeden sonra ayarlayabilir.

4- Saç Köklerini Deri Altına İttiren Telciğin Uzunluğu

Bu telcik, kesinlikle teflon sarmalın ucundan dışarı taşmamalıdır. Bu telcik, tepeden bastırıldığında dışarı çıkarsa ve dışarıdan görülüyorsa, yanlış bir uygulama yapılmış olur. Saç köklerinin en üst kısmına değil, direk kök kısmına temas eder. Ve buda saç köküne hasar vermek demektir. Mutlaka bu tel dışarıdan bakıldığında görülmemelidir. Çok yukarıda da olmamalıdır. Teflon koruyucunun hizasında olmalıdır. Aşağıdaki resme baktığımızda bunu kolaylıkla görebiliriz.

choi kalem teknigi

5- İmplanterin Deriye Yerleştirilmesi ve Gireceği Derinlik

Bu stopper (derinlik kontrolü) olan implanterlerde sorun değildir. Derinlik kontrolü olmayanlarda ise, İğne sonuna kadar deriye kesinlikle sokulmamalıdır. Yaklaşık deriye 1 mm kalacak durumda stoplanıp deriye girişi durdurulmalıdır. Aksi durumda normalden fazla derinliğe yerleştirilmiş olur. Bu zamanla kazanılan ve deneyim gerektiren bir durumdur. Yerleştirme işlemi yapılırken, senkronize olarak eş zamanlı kalemi de deriden dışarı çıkartmak gerektirir. Ülkemizde bulunan dhi yöntemi aparatlarında bildiğimiz kadarı ile derinlik kontrolü bulunmamaktadır. Şunu unutmayalım gereğinden fazla derinliğe yerleştirilen greftin çıkma ihtimali zayıftır.

Greftlerin çok derine yerleştirilmesinde ortaya çıkabilecek olasılıklar şunlardır.

  1. Folikülit ve Kist: Saç diplerinde küçük iltihaplanmalar ve kist denilen yağ bezeleri oluşabilir.
  2. Saçların kıvırcık çıkması
  3. Saç diplerinde çukur şeklinde izler
  4. Operasyon sırasında kanamada artış
  5. Saç çıkma yüzdesinde azalma

Görüldüğü gibi; dhi yönteminde doğru derinlik kontrolü, operasyonun en önemli aşamalarından birisidir.

6. Greft Yerleştirirken İğne Ucunun Yönü

Bu konuda deneyimlerimize göre kalemin yarık kısmının aşağı bakması (yani deriye bakması) başarı ihtimalini arttırmaktadır. Bu şekilde iğnenin sivri kısmı deriye batırılırken, eş zamanlı olarak açısının yatay hale getirilir. Böylece gereken derinliğe kontrollü şekilde ekim yapılır. Yatay açıyla girildiğinde, saç greftinin birleşeceği yağ dokusu ve kılcal damar dokusu ile tam uyum sağlanmış olur. Skarlı alanlarda ve verteks bölgesinde kalemin çevrilerek sokulması derinlik kontrolü açısından avantajlı olacaktır.

7. Derinin Gerdirilmesi

Kalem tekniği ile uygulama yapılırken implanter pen iğnesinin batırılması sonucunda basınç oluşacaktır. Oluşan bu basınçla, yerleştirilen diğer saç greftlerinin atması (popping) olasıdır. Bu durumu minimuma indirmek için ekim esnasında doktorun yanındaki diğer yardımcı personel, saçlı deriyi gerdirir. Yardımcı personel önden, doktor ise ekim yapılan bölgenin arkasından deriyi gerdirir. Özellikle ön bölgelere yapılan ekimlerde gerdirme daha da önemlidir. Ayrıca yapılan gerdirme ile, greftlerin giriş açısı daha da düşürülür. Ve yatık dhi saç ekimi uygulamasına imkan verir.

Choi Saç Ekimi Nedir?

İmplanter pen denilen kalemlerle saç köklerinin ekilmesi uygulamasıdır. Saç köklerine el ile kesinlikle dokunulmaz. Diğer yöntemlere göre bir çok avantajları bulunur. Son yıllarda en çok tercih edilen saç ekim yöntemidir.

Dhi Saç Ekimi kimlere uygulanabilir?

Dhi yönteminin uygulanmayacağı hasta grubu yoktur. Özellikle kadınlarda ve traşsız ekim yapılanlarda en ideal yöntemdir. Önemli olan bu tekniği doğru bir şekilde uygulamaktır.

Choi saç ekiminin zararları var mıdır?

Bu yöntemin kesinlikle bir zararı yoktur. Ekim yapılacak kişinin saç kalınlığına göre uygun çaplarla ekim yapılmalıdır. Tam tersine diğer yöntemlere göre bir çok üstünlükleri vardır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top