Bu yazımızda saç ekimi sonrası şişlik durumunun nedenleri ve bunun çözüm yöntemleri hakkında size bilgi sunacağız. Tıbbi literatürde ödem olarak adlandırılmaktadır. Saç ekimi sonrası komplikasyonları arasında, saç ekimi sonrası kafada şişlik önemli bir yer tutar. Saç ekimi sonrasında şişkinlik yaşayanların aklına birçok soru takılmaktadır. Bu soruları kısaca özetlemekte fayda var. Normal mi? Olur mu? Kaç gün sürer? Ne zaman geçer? Nasıl Geçer? Ödem nasıl atılır? Riskleri Nelerdir? gibi sorularla karşılaşılmaktadır.
Saç ekimi sonrası şişlik, saç ekiminden sonra yaygın görülen bir durumdur. Alın, yüz bölgesi ve göz kapakları bu şişlikten en çok etkilenen bölgelerdir ve kişinin yaşam kalitesini bozabilmektedir. Şişlik hissi ile beraber oluşan gerginliğe bağlı olarak zonklama tarzında ağrı da oluşabilir. Saç ekiminden sonra şişlik durumu alınabilecek basit tedbirlerle ciddi oranda azaltılabilir ya da hiçbir şişlik olmadan da bu dönem rahatlıkla atlatılabilir.
Saç Ekimi Sonrası Yüzde Şişlik Neden Oluşur?
Alın şişmesi ve göz kapaklarının şişmesi ve belirti vermeye başlaması, saç ekimi operasyonundan sonra 2. ve 5. günler arasında sık görülmektedir. Bazen çok şiddetli olabilir ve göz kapakları kapanabilir ve kişi gözlerini açmakta zorlanabilir. Bazen bu gözdeki şişlik, göz kapaklarında geçici olarak morluklara (ekimoz) olabilir. Aslında saç ekimi sonrası şişlik normal ve beklenilen bir durumdur.
Özellikle fue yöntemi ile yapılan ekimlerde ekim sırasında saç köklerini saçsız bölgeye yerleştirmek için mikro kanallar açılır. Sonra da açılan bu delikler içerisine saç kökleri tek tek yerleştirilmektedir. Saç köklerinin kolay ve sorunsuz bir şekilde yerleştirilebilmesi için, serum fizyolojik dediğimiz izotonik sıvısı (salin sıvı) deri altına zerk edilir. Sıvı verilen bölgeler genişletilmiş ve nispeten yumuşamış olur. Bu şekilde saç kökleri daha kolay yerleştirilir. Dolayısıyla ekim yapılacak bölge şişirilmiş olur. Şişirilen bölgede saç kökleri kolaylıkla önceden açılmış olan kanallar içerisine yerleştirilir. Ayrıca kafa derisinde açılan kanallar ve yapılan iğne darbeleri küçük te olsa bir travmadır. Travmaya karşı cevap olarak oluşan ödem de vücudun bir savunma mekanizmasıdır. Bu verilen izotonik sıvısı saç ekiminden 2-3 gün soran yer çekimi etkisiyle alın bölgesine doğru inmeye başlar.
Yüz şişmesi kanal yönteminde daha sık görülmektedir. İleri derecede belirgin şişliklerse alın bölgesinden göz çevresine inebilir. Hatta göz çevresinde morluklar dediğimiz ekimoz alanları olabilir. Aslında bu şişliğin önemli bir kısmı da saç ekimi sonrası doktorun önerdiği basit tavsiyelere pek uyulmamasından kaynaklanmaktadır. Kaş ekimi sonrası oluşan şişliği, ve kadınlarda ekim sonrası şişliği kendi başlıklarında açıkladık.
Saç Ekimi Sonrasında Şişlik Ne zaman Geçer? Kaç Gün Sürer?
Normalde bu oluşan şişlikler, yaklaşık 1 hafta içinde kendiliğinden tamamen kaybolur. Bu sıvılar vücut dolaşımına katılarak böbrek yoluyla idrar şeklinde vücuttan atılır. Ayrıca serum fizyolojik dışında ekim bölgesini uyuşturmak için verilen lokal anestezi sıvıları da şişlik oluşumuna neden olabilir. Görüldüğü gibi saç ekimi sonrası şişlik aslında beklenen bir durudur. Ama saç ekimi operasyonunu yapacak doktor ya da klinik görevlileri tarafından bu durum kişiye düzgün bir şekilde anlatılmadığı takdirde ekim yaptıran kişi, bu şişliğin anormal bir durum olduğunu düşünerek, endişeye kapılmaktadırlar.
Saç Ekimi Sonrası Şişlik (Ödem) Sınıflaması
Saç ekimi sonrası şişlik, klinik durumun ağırlığına göre sınıflandırılabilir:
- Evre 0: Şişlik yok.
- Evre 1: Sadece alın üst kısmında ödem vardır. Hafif bir şekilde atlatılır.
- Evre 2: Alında şişlik, alının üst ve alt kısmında ödem. Nadiren medikal tedavi gerekebilir.
- Evre 3: Göz çevresinde ödem. Biraz daha ağır seyreder.
- Evre 4: Göz kapaklarında morarma. Morlukların geçmesi 10 günü bulabilir.
Aşağıdaki resimde Evre 3 olan bir şişlik resmi görüyorsunuz.

Saç ekiminden sonra şişlik oluşumunu önlemenin yolları nelerdir?

Bu şişliği azaltmanın bazı yöntemleri bulunmaktadır. Uyku sırasında başın uygun yatış pozisyonu ödemi azaltmaktadır. Baş yüksekte yarı oturur pozisyonda uyku tavsiye edilir. Ortalama 45 derecelik bir baş pozisyonu yeterli olmaktadır. Uyku sırasında iki adet yastık kullanmanız ve başı yüksekte tutmanız bu sorunu çözebilir. Yüz aşağı yatmayın. Bu saç ekimi sonrası şişlik oluşumunu arttırdığı gibi ekilen köklerin yastığa sürtünerek köklerin yerinden çıkma riskini arttırır ve kökler de zarar görebilir. Bunun dışında saç ekimi sonrasındaki şişkinlik durumunun ciddi bir riski yoktur. Size söylenen beslenme ve ekim sonrası istirahat tavsiyelerine uymanız gerekmektedir. Aşırı tuzlu gıdalar sıvı tutulumunu arttıracağından şişlik miktarını arttırabilir. Operasyon öncesinden itibaren yemekleriniz az tuzlu yemeniz fayda edecektir. Uyku düzenini bozmamaya özen gösterin.
Aspirin vb ağrı kesiciler ödemi arttır diye yasaklamanın bir anlamı olduğuna inanmıyoruz. Aspirin aynı zamanda kılcal kan akımını ve geçirgenliği (kapiller dolaşım ve permeabilite) arttıracağından saç köklerinin beslenmesinde daha yararlı olacağını düşünmekteyiz.
Bol sıvı tüketiniz. Bol bol su içiniz. Dolaşım hızlanacağından dolayı alın ve yüz bölgesindeki ödem sıvısının vücuttan atılışı idrar yoluyla daha hızlı olacaktır.
Kafaya Bandaj ve Buz Uygulaması
Sıkıştırıcı bant uygulayan kafa bantları ve alın bölgesi ve yüz çevresine buz torbası uygulanması da şişliği azaltmaktadır. Bazı doktorlar kafa bandajı uygulamasını önermemektedirler. Pratik deneyimlerimize göre kafa bandajının şişlik oluşumunu engellemeye bir faydasının olmadığını gördük. Biz bandaj uygulamasını yapmıyoruz. Buz torbasını bir havluya sararak uygulamanız tavsiye edilir. Ayrıca buz uygulamasını kısa aralıklarla sık sık tekrarlayabilirsiniz. Bir seferde 3-5 dakikadan fazla buz uygulaması yapmayınız. Bir iki saat ara ile buz uygulamasını tekrarlayabilirsiniz. Aksi halde bu sefer buz yanığı denilen istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Buz uygulamasıyla kılcal kılcal kan damarları büzülerek kan akış yavaşlatılır, böylece şişlik oluşumu azalır.
Buz uygulaması ya da soğuk kompres uygulaması yaparken, ekilen bölgeye yaklaştırmamaya dikkat edin. Ekilen bölgeye buz uygulaması saç köklerine zarar verebilir. Yukarıda belirtilen fiziksel yöntemler, evre 1 ve 2’deki saç ekim sonrası şişlik sorununu rahatlıkla ortadan kaldırmaktadır. Göz altı şişlik ya da morluk olması durumunda, güneş gözlüğü ile bu durum kamufle edilebilir.
Saç ekimi sonrası şişlik durumlarında Steroid Tedavisi:
Daha ağır olan Evre 3 ve 4’deki hastalara fiziksel yöntemlerle beraber doktorunuzun uygulayacağı medikal steroid uygulaması ile saç ekimi sonrası şişlik sorunu çok rahatlıkla çözülebilmektedir. Steroidler halk arasında kortizon olarak bilinen ilaçlardır. Tıpta birçok alanda uygulanabildiği gibi ödem tedavisinde de yeri bulunmaktadır. Steroid tedavisi birkaç şekilde uygulanabilir. Bunları detaylı incelersek:
a) Ağızdan Steroid Tedavisi: Dexametazon (dekort tablet) ya da Prednisolon (Prednol tablet) tedavisi: Ağızdan tablet olarak alınır. Doktorunuz size önermeden kullanmayınız. Steroidler tıbbın birçok alanında kullanıldığı gibi aynı zamanda birçok yan etkileri de olabilen bir ilaçtır. Kesinlikle doktorunuzun onayı olmadan kullanılmamalıdır. Özellikle hipertansiyon ve diyabet hastalarında bu durum daha da önemlidir. Eğer tuz kısıtlaması yapılmadığı takdirde kortizon grubu ilaçlar tam tersine şişliği arttırabilir.
b) İntramuskuler Enjeksiyon şeklinde (kalça içi) Steroid Uygulaması: Ağır ödem durumlarında doktorunuz uygun gördüğü takdirde uygulanabilir. İlaç uygulamasındaki dozları burada belirtmedik. Kişiye göre bu dozlar ve uygulama şekli değişeceğinden, buna doktorunuzun karar vermesi en uygun olanıdır. Yapılan çalışmalarda saç ekimi sonrası şişlik çözümünde intramaskuler steroid uygulamasının oral tablet steroid uygulamasından daha etkili olduğu görülmüştür.
c) Anestezi Solüsyonuna karıştırılarak Yapılan Steroid Uygulaması: Saç ekimi sırasında oluşabilecek ödemi azaltmak amacıyla en baştan anestezi uygulamasıyla yapılabilir. Bazı hekimler tarafından tercih edilmektedir. Anestezik solüsyonlarla beraber triamsinolon uygulaması şeklinde yapılabilir. Normal Salin serum fizyolojik 100 cc, Adrenalin 1/1000 1cc, Triamsinolon 40 mg uygulamasının, %97 gibi yüksek bir oranda saç ekimi sonrası şişlik sorununu çözdüğü yapılan çalışmalarla ispatlanmıştır.
Saç Ekiminden Sonra Şişlik ve DHİ Saç Ekimi:
Dhi saç ekimi yönteminde saç ekimi sonrası şişlik durumu genelde ya hiç olmaz ya da diğer yöntemlere göre nispeten daha hafif şekilde atlatılır. Dhi saç ekimi uygulamasında kafayı şişirmek için izotonik (serum fizyolojik) verilmesine gerek yoktur. Sadece anestezi sırasında sıvı verilir. Biz dhi saç ekimi uygulamalarımızda, deri altına sıvı vermeyi gereksiz görüyoruz. Sıvı verilmeden de çok rahatlıkla ekim yapılabilmektedir. Dolayısı ile şişlik durumu diğer yöntemlere göre çok daha az olmaktadır. Dr. Hakan Doğanay 10 yılı aşkın bir süredir kalem yöntemiyle saç ekimi uygulamaktadır. Kalem yöntemiyle yapılan işlemlerde saç ekimi sonrası şişlik olsa bile çok hafif olarak atlatılır.
Ayrıca sadece ekim bölgesine değil, saç bölgelerinin alındığı donor bölgeye de serum fizyolojik sıvısı verilir ve donör bölge şişirilir. Bunun nedeni ise greftlerin çıkartılırken kolay ve hasarsız bir şekilde çıkartılması içindir. Fakat donör bölgeden aşağıya inen ve ensede oluşan şişlik görsel ya da başka bir açıdan kişiyi rahatsız etmediği için çok fazla bir önemi yoktur. Saç ekimi sonrasındaki ensede şişlik için, herhangi bir tedaviye de gerek yoktur. Kendiliğinden geçmektedir.
Sonuç:
Saç ekimi sonrası şişlik operasyona bağlı olarak normal bir durum olarak görülse de bu, ekim yaptıranlar açısından istenmeyen bir durumdur. Birçoğu basit fiziksel aktiviteler ile rahatlıkla çözülebilir, nadiren bazı durumlarda ilaç tedavisi gerektirebilir.
Sık Sorulan Sorular
Saç Ekimi sonrası kafada gerginlik ne zaman geçer?
Bu tamamen ekim sonrası şişkinliğe bağlı olan bir durumdur. 1 hafta -10 gün içerisinde gerginliğin tamamen kaybolması gerekir.
Saç ekiminden sonra donör bölgede ağrı ne zaman geçer?
Aslında ağrı nadiren oluşur Olursa da basit ağrı kesicilerle ağrı ortadan kaybolur. Ağrınız varsa en fazla 1 hafta içerisinde kaybolur. Devam eden ağrılarınız için doktorunuza başvurmanızı tavsiye ediyoruz.
Ekimden sonra gözlerde morarma olur mu?
Ekim sonrasında göz çevresinde ve göz kapaklarında şişlikle beraber morarma olabilir. Şişlikle beraber morarmalarda azalır ve kaybolur. Normal bir durumdur.
Saç ekiminden sonra ensede şişlik normal midir?
Saç köklerinin alımı sırasında kökleri rahat alabilmek için anestezi sonrası deriye sıvı verilir. Bu izotonik dediğimiz tuzlu sudur. Verilen sıvıya bağlı ense bölgesinde şişlik olabilir. Normaldir birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
Saç ekimi sonrası şişlik ne zaman geçer?
Doktorunuzun size söylediği tavsiyelere uyduğunuz takdirde şişlik en fazla 7 -10 gün içinde kaybolur.
Saç Ekiminden Sonra Yatış Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?
Ekimden sonra, size bir boyunluk verilir yada tavsiye edilir. Bu aslında otobüslerde kullanılan seyahat yastığıdır. Boyunluk takarak rahat bir şekilde yatabilirsiniz. Ayrıca, yüksek pozisyonda mümkünse 2 adet yastıkla yatabilirsiniz. Önemli olan yüz aşağı yatmayın. Bu hem şişliği arttırır hem de ekilen kökler, yastığa sürtünme nedeniyle yerinden çıkabilir.
Saç ekimi sonrası komplikasyonlar nelerdir?
Saç ekiminin en istenmeyen ve olmaması gereken komplikasyonu nekrozdur. Bunun dışında ekim sonrası beklediğimiz durumlar olabilir. Bunlara komplikasyon demek doğru olmaz. Örnek olarak şişlik, şok dökülme, uyuşukluk gibi belirtiler olabilir.
Hocam merhabalar, saç ekimi sonrası oluşan şişlikler sakal ekimi sonrasında da oluşur mu? Oluşursa ne gibi önlemler almalıyız ?
Merhabalar sakal ekiminden sonra yüz bölgesinde ciddi bir şişlik oluşmaz. Olsa bile çok düşük düzeyde olur ve herhangi bir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden iyileşir.
Selam aleyküm hocam 28 gün oldu sac ektim alinda hafif şişlikler devam etmekte ve sac ekilen yere sert bir tabaka hissi var birde elleyince hafif bir ağrı oluşmakta bunlar normalmi
saç ekiminden sonra 28 gün süren şişlik normal değildir. Ekim yaptırdığınız yer ile iletişim kurmanızı öneririz
Feyzullah Bey benimde 15 gün oldu aynı durum söz konusu. Kulağım hâlâ şiş. Sizinki ne zaman geçti?
Benim prp den sonra oluştu ve gecmiyo