Saç nakli yaptırmak isteyen kimseleri, saç ekimi öncesi dönemde maceralı süreçler beklemektedir. Hayatında ilk kez karşılaştığınız bir durum. Çevrenizden ve İnternet ortamından çok farklı yorumlarla karşılaştınız, kafanız epeyce karıştı. İşte bu yazımızda, saç ekimi öncesi dönemdeki karşılaşacağınız bütün sorulara cevap bulacasınız.
Bu dönemde bazı kimseler yeteri kadar araştırmadan, ilk karşılaştığı ortamda kendini teslim etmektedir. Bazı kimseler ise uzun araştırmalardan sonra istedikleri sonuçları elde etmektedirler.
Saç ekimi öncesi dönemi
a) Araştırma Aşaması
b) Karar ve Ön Görüşme aşaması
c) Karar Sonrası Saç Ekimine Kadar Geçen Süre
Olarak 3 ana gruba ayırabiliriz.
Saç Ekiminden Önce Araştırma Aşaması
Saç nakli yaptırmak isteyenler hangi bilgilere nasıl ulaşmaktadırlar. Saç ektirecek kişileri hangi yollarla bu operasyona karar verirler?Bunları kısaca incelemekte fayda vardır.
a) Arkadaş Dost Tavsiyesi Genelde saç ekimi yaptıran bir kişiyi görüp , ekim yaptırdığı yer ile direk iletişime geçerler. Çok fazla bir araştırma içerisine girmezler.
b) Berberler Kuaförler Özellikle erkek berberlerinde tıraş işlemi yapılırken en çok konuşulan konu haliyle saçtır. Saç tıraşı yaptıran erkekler genelde berberlerine güvenirler ve onların tavsiyelerine uyarlar.
c) İnternet Google, Facebook, Instagram gibi sitelerde saç ekimi öncesi araştırma yapan kimseler için derin bir bilgi kaynağı bulunmaktadır. Burada araştırma yapılırken dikkatli olmak gerekir. Bilgi kirliliği olasılığı yüksektir. Ayrıca saç ekim merkezleri İnternet ve sosyal medya ortamında kıyasıya bir rekabete girerek reklam faaliyetlerinde bulunmaktadırlar.
d) İnternet Forum Siteleri Saç ekimiyle ilgili forum sitelerinde , çok ciddi bilgilere ulaşmak mümkündür. Bizzat ekim yaptıran kişilerin tavsiyeler olumlu ya da olumsuz görüşleri saç ektirecek kişiler için önemli bir referanstır.
Saç Ekimi Öncesi Karar Aşaması (Doktor veya Klinikle Ön Görüşme)
Saç ekimi öncesi, ilk yapılacaklardan birisi operasyon düşünülen merkez ya da doktorla temas kurmak ile başlar. Bu ilk temas merkezle randevu alınarak yüz yüze yapılan ön görüşme ya da doktor muayenesidir. Doktorun ilk muayenesi sonucunda kişinin saç nakline uygun olup olmadığına gerekli tıbbi süreçler tamamlandıktan sonra karar verilir.
Genelde kliniklerin telefon numaraları, mail adresleri ya da whats-app gibi çeşitli iletişim araçları ile iletişim kurulur. Genelde klinikler tarafından istenilen , kişinin ön sağ sol tepe ve donör bölgelerini içeren fotoğraflar olacaktır. Saç ekimi öncesi süreçte bu fotoğraflar kesin bir hüküm vermemekle birlikte saç nakli için oldukça yol göstericidir. Ayrıca kişinin özel sağlık durumları varsa bunlarda saç naklini etkileyeceği için önceden bilinmelidir. Saç ekimi öncesinde doktor ve hasta arasında iyi bir diyalog gerekiyor. Hekim kısa bir ön görüşme ve muayene sonrasında sizin saç ekimine uygun olup olmadığınıza karar verecektir.
Şimdi yüz yüze görüşme yaptığınızı varsayarak bir saç ekim merkezinde ön görüşmeyi canlandırmaya çalışacağız. Ön görüşme ve Muayenede Neler yapılır ? Neler Soruluyor? Bunlara başlıklar halinde bakarsak;
- İletişim Bilgileri ve Genel Bilgiler
- Fizik Muayene Saç Muayenesi
- Önceden Kullanılan İlaçlar ve Yaptırılan Uygulamalar (Saç İçin)
- Sorgulamalar Anamnez
- Laboratuvar Testleri
- Kişinin Beklentisi ve Muayene Sonu Hekim Kanaati
- Greft Sayısı Planlaması ve Verilen Ücret
Şimdi bu 7 ana başlığın ayrıntılarına bakalım
1. İletişim Bilgileri ve Genel Bilgiler
İsim Soy isim, mail, telefon acil telefon kişisi bilgileri gibi bilgiler sizden istenebilir. Bunlar ekim öncesi ve sonrası sizinle iletişim kurmak için istenen bilgilerdir. Biz acil bir durumda ulaşabilmek için ikinci bir yakınınızın telefon numarasını da talep ediyoruz.
a) Yaş
Çok genç yaşlarda saç ekimi yaptırmak riskli olabilir. Donör kapasitesi, ailevi saç dökülme durumu göz önüne alınarak planlama yapmak gerekir. Çok genç yaştaki kişilerin beklentisi genelde yüksektir. Eğer alınabilecek greft sayısı, kişinin beklentisini karşılayacak düzeyde değilse saç nakli yapmak doğru olmayabilir.
b) Cinsiyet
Kadınlarda saç dökülmesi nedenleri daha detaylı laboratuvar bulguları ile saç ekimi öncesi net olarak ortaya çıkartılmalıdır.
c) Meslek
Özellikle sanayide çalışan boya işçileri ve benzene maruz kalan kişilerde kimyasal nedenlere bağlı saç dökülmesi olabilir.
d) Kan Grubu
Kan grubu bilgisi genel tıbbın rutin uygulamalarındadır. Çok nadiren de olsa gerekli olabilir.
2. Fizik Muayene Saçın Muayenesi
Fizik Muayene daha çok saça yönelik bir muayene olacaktır. Bazı durumlarda hekim gerekli görüyorsa diğer muayeneler de yapabilir.
Saç Dökülme Tipi
Erkeklerde Norwood , Bayanlarda Ludwig saç sınıflamasına göre dökülme derecesi tespit edilmelidir. Saç dökülme tiplerini başka bir yazımızda ayrıntılı olarak açıklayacağız. Norwood 7 gibi çok geniş dökülme tiplerinde saç ekimi uygun olmayabilir. Saç ekimi öncesi dönemde, donör bölge kapasitesini iyi hesaplamak gerekir. Bunun için Norwood ve Ludwiq sınıflandırmaları bize yol gösterir.
Saçın Yapısı – Kalitesi
Kalın, ince , orta telli saçlar olarak sınıflandırabiliriz. Çok ince telli saçlar her zaman için bir dezavantajdır. Ayrıca sakal ve diğer vücut kılları incelenebilir. Birçok kişide donör yetersizliğinden dolayı sakaldan saç ekimi düşünülebilir.
Saçın Şekli :
Dalgalı, düz kıvırcık saçlar olarak sınıflandırabilir. Özellikle zenciler gibi kıvırcık saçlılarda FUE yöntemiyle alım yaparken greft kaybı yaşanabilir. Özellikle Amerika’da çok kıvırcık saçlı kişileri FUT yöntemine yönlendirme eğilimi vardır.
Saçın Rengi
Beyaz, siyah, kahverengi, kızıl, sarışın genel saç renkleridir. Beyaz saçların alımı ve ekimi nispeten daha zordur. Operasyon öncesi kişinin saçlarını boyatması tavsiye edilebilir.
3. Kullanılan İlaçlar ve Önceden Yapılmış İşlemler
Doktorun saç ekimi öncesi kanaat getirebilmesi için önceden kullandığınız ilaç, şampuan ve ürünler hakkında sorular sorup bilgi sahibi olması gerekir. Saç dökülmesi sorunu yaşayanlar yaşamlarının belli bir dönemlerinde saç dökülmesini engellemeye yönelik bir takım ilaçlar ve ürünleri kullanmıştır. Bunlardan bazıları şunlardır.
- Önceden Yapılan Saç Ekimi Hekim bunu muayene sırasında bilir. Toplam greft kapasitesinin tayin edilebilmesi için, önceden yapılmış bir saç ekiminde harcanan greft miktarını bilmekte fayda vardır.
- Finasterid Kullanımı (Proscar – Propecia isimleriyle satışa sunulmuştur.) Saç dökülmesi için en güçlü ilaçlardandır. Bazı yan etkileri bulunabilir
- Minoxidil – Rogaine : Finasteridle birlikte FDA onaylı iki ilaçtan birisidir. Sprey ve köpük formları bulunur.
- PRP ve mezotrapi uygulamaları. Önceden bu uygulamaları yaptırıp yaptırmadığı ve neticeleri bilinmelidir.
- Biotin, Procapil (Hair Forte) Kullanımı.
- Mavi Su Kullanımı Günümüzde reklamlar aracılığıyla oldukça revaçtadır.
- Protez Kullanımı Bir kısım kişiler yaşamının bir döneminde protez saç kullanıp sonra vazgeçip saç ekimine yönelebilirler.
- Toppic yada Kullanılan Şampuanlar
- Sigara ve Alkol Kullanımı
4. Doktorun Sorduğu Sorular
Saç ekimi öncesi muayene sırasında doktorunuz size birtakım sorular soracaktır. Bunlar size olası bir operasyon için doktora önemli ipuçları verecektir.
- Kişinin Saç Dökülme Hikayesi Kişide ne zamandan beri saç dökülmesi var, mevsimler arası bir ilişki olup olmadığı bilinmelidir. Saç dökülme hızı ve yaş arasındaki ilişki doktora önemli bir fikir verir.
- Ailedeki Saç Dökülme Hikayesi Saç dökülmesinin genetik baskınlıkla yakın bir ilişkisi vardır. Baba, anne, kardeş , ağabey, amca, dayı gibi kan bağı bulunan kişilerdeki dökülme tipi sorgulanmalıdır. İleri yaşlarda olabilecek dökülme hızını tespit etmede önemlidir.
- Kronik Hastalık Öyküsü Özellikle hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp rahatsızlığı gibi hastalıklar varsa önceden mutlaka belirtilmelidir. Hekim gerekli görürse, ilgili branşlardan konsültasyon isteyebilir.
- Kullandığı İlaçlar (Özellikle Kan Sulandırıcılar) Bazı ilaçlar, saç ekim işleminde kullanılan lokal anestezi ilaçlarla etkileşim gösterebilir. Kalp tansiyon ilaçlar coumadin gibi kan sulandırıcı ilaçlar, kanamayı arttıracağı için operasyon öncesi bu ilaçların belirli bir süre bırakılması gerekebilir. Bu durumda en iyisi kişinin kontrolü altında olduğu doktora ya da bir kardiyolog ya da iç hastalıkları uzmanına yönlendirmek gerekir. Lokal anestezi almasında bir engel olup olmadığı, ilaçlarını belirli bir süre kesilmesinde sakınca olup olmadığına, bu konuda uzman bir doktorun konsültasyonu neticesinde karar vermek gerekir.
- Alerji Hikayesi Saç ekiminde kullandığımız ilaçlara karşı alerjik reaksiyon olabilir. Hekim mutlaka hastanın önceden alerjik bir hikayesi olup olmadığını bilmelidir.
5. Laboratuvar Testleri
Saç ekimi öncesi gerekebilecek tetkikler, saç dökülmesi yönünden bize yol gösterecektir. Özellikle kadınlara yapılacak saç ekimlerinde, mutlaka laboratuvar testleri yapılmalıdır. Hemogram anemi yönünden fikir verir. Hepatit B, Hepatit C, HIV (Aids) gibi bulaşıcı hastalıklar yönünden operasyon öncesinde bilgi sahibi olmak gerekir. Özellikle ülkemizde HIV pozitif olan kişileri saç ekimine kabul etmeme gibi bir eğilim vardır. Bu bizim kanaatimizce çok yanlış bir durumdur. HIV pozitif olan bir hastaya da elbette saç ekimi nasıl yapılır diyemeyiz, bal gibi de yapılır. Nasıl ki, HIV pozitif olan hastaya apandisit ameliyatı yapılıyorsa, saç ekimi de yapılabilir. Bu tür testleri yapmaktaki amacımız operasyonu yapan doktor ve yardımcı ekibinin kendisini koruması açsından ek tedbirler almayı gerektirecek durumlardan dolayıdır.
Kalp problemleri olan kişilerde EKG gibi ek tetkiklere ihtiyaç duyulabilir. Bu durumda en iyisi bir kardiyoloji uzmanına kişiyi yönlendirmektir. Ayrıca bir bayan için saç ekimi planlanıyorsa, hemogram, troid fonksiyon testleri (T3, T 4, TSH ),tiroid ultrasonu, kanda total testesteron seviyesi gibi ek tetkiklere ihtiyaç duyulmaktadır.)
6. Kişinin Beklentisi Nedir ve Muayene Sonucu Hekim Kanaati
Bir doktorun saç ekimine kara vermedeki en önemli kriterlerden birisidir. Yukarıdaki işlemlerden sonra hekimin olası planlanacak bir operasyon için kanaatine sıra gelir. Tecrübeli bir doktor saç ekimi öncesi, operasyon sonrasında başarılı bir sonuç alınıp alınamayacağını aşağı yukarı tahmin edebilir. Burada operasyon isteyen kişinin de beklentileri düşünceleri önemlidir. Doktor, saç ekim adayına 8 – 10 ay sonunda aşağı yukarı nasıl bir görüntü oluşabileceğini açık net olarak söylemek zorundadır. İyi bir saç ekim doktoru, donör kapasitesi yetersiz olan ve ciddi bir görüntü değişikliği olamayacak ise, en önemlisi de kişinin saç ekimi sonucundan mutlu olamayacağı kanaatini taşırsa kesinlikle bu operasyona başlamaz. Aksi takdirde başarısız bir saç ekimi neticesiyle karşılaşması yüksek bir ihtimaldir.
7. Greft Sayısı Belirleme ve Dağılımı ve Ücretlendirme
Bir saç ekimi planlamasının en önemli hususlarındandır. Özellikle ense kafa arkasındaki bölgesinden alınabilecek total greft miktarını iyi bilmemiz gerekir. Yedek rezerv olarak da kullanılabilecek sakal ve göğüs greftleri miktarını da hesaplamak gerekir. Ama buradaki asıl olan saçtır. Şunu unutmamak gerekir. Yoktan var etmek inancımıza göre Allah’a mahsustur. Biz saç ekimi yapan doktorların işi de, donör bölgedeki saçların buradan alınıp saçsız bölgeye nakledilmesi işlemidir. Yani başka bir deyişle yer değiştirme işlemidir. Ayrıca operasyonun tıraşlı ya da tıraşsız yapılacağı, vücut kıllarından kök alınıp alınmayacağı ayrıntılı olarak hastaya belirtilmelidir.
Dolayısıyla donör bölgeden, donöre zarar verip şekil bozukluğu yapmadan toplamda kaç greft alabiliriz.? Bu greftleri nakledeceğimiz saçsız bölge kaç santimetre karedir. ? Yani nakil sonucunda bir santimetre kareye ortalama kaç greft düşecektir. Eğer mantıklı bir orantı varsa saç ekimine rahatlıkla karar verilebilir. Ama donör bölgeden en fazla 2000-2500 greft alınabilecekse ve, norwood 7 gibi saçsız alanı çok geniş olan ve ortalama10.000-15.000 greft ile kapanabilecek bir alan için saç ekimi planlamak doğru değildir. Hele bir de kişinin beklentisi çok yüksek ise, hele bir de yaşı çok genç ise operasyon sonunda kişi asla mutlu olmayacaktır. Bunun içindir ki saç ekimi öncesi dönemde, doğru bir greft planlaması hayati derecede önemlidir.
Daha sonra klinik size bu operasyon için sizden talep edilen ücreti belirtecektir. Fiyatlar greft başı yada greft sayısından bağımsız olabilir. Saç ekimi fiyatları konusunu ilgili yazımızdan inceleyebilirsiniz.
Karar Verdiniz ve Saç Ekimine Kadar Geçen Süre
Bir yada birkaç hekim / saç ekim merkezi ile görüştünüz. İçlerinden birisinde operasyon yaptırmaya karar verdiniz. Artık sizin için heyecanlı bir süreç başlıyor. Ekim gününe kadar doktorunuz tarafından size bazı öneriler sunulabilir. Ekim öncesine kadar yapılması ve yapılmaması gerekenler nelerdir? Dikkat edilmesi gereken şeyle gibi bazı tavsiyelerde bulunurlar. Bu önerileri de uygulamanızı tavsiye ederiz.
Operasyon öncesi bazı merkezler kişiden kaparo adı altında ön ödeme alabilirler. Bunun yanlışlığı ya da doğruluğu hakkında yorum yapmamız doğru olmaz. Özellikle dikkat etmeniz gerekir ki, telefonda ya da diğer iletişim araçları ile sizi canlı olarak görmeden ya da fotoğraflarınızı dahi görmeden kampanya gibi sloganlarla sizi merkezlerine çekmek isteyen yerlerden uzak durunuz. Saç ekimi öncesi dönemde bu tip durumlarla karşılaşmanız olası bir durumdur.
Saç Ekimi Öncesi Karar Vermeye Hangi Kriterler Etkili Rol Oynar?
Saç ekimi öncesi araştırma yapan kimseleri etkileyecek birçok kriter bulunmaktadır. Bunlara göz atacak olursak;
- Saç ekim fiyatları : Fiyatlar saç ektirmek isteyen kimseler için çok önemli bir kriterdir. Bazı kişiler için en ucuz fiyat yer veren yer en iyisidir. Bazı kişiler ise ,yüksek fiyatlı lüks yerlerde bu işin daha iyi olacağı inancındadır. Yukarıda belirttiğimiz gibi forum siteleri bu konuda oldukça etkilidir.
- Saç Ekimi Öncesi Sonrası Sonuçlar: Saç ektirmiş bir kişinin öncesi ve sonrası görüntülere bakarak karar verenlerin sayısı da oldukça yüksektir. Özellikle resimler yoluyla bir kimseyi canlı olarak görmek kişinin karar vermesinde oldukça etkilidir.
- Operasyonda Doktorun Olup Olmaması: Saç ekimi işlemi ülkemizde maalesef önemli ölçüde basit bir kuaförlük hizmeti gibi algılanmaktadır. Bilinçli bir araştırma sonucunda, saç ekimi öncesi süreçte saç nakli operasyonunda bizzat doktorun olup olmadığını araştıranlar , ve buna göre karar verenler de oldukça önemli bir yer tutar.
- Uygulanan Operasyon Tekniği FUT FUE dhi saç ekimi, mikro motor yada manuel yöntem gibi teknik ayrıntıları inceleyenler, kendilerince uygun gördükleri saç ekim merkezlerine daha fazla ilgi gösterirler.
- Reklamlar : Özellikle Google reklamları, saç ektirecek kişilerin ilgi alanlarıdır. Bu reklamlardan etkilenenlerin sayısı da önemlidir.
- Operasyonun Yapıldığı Yer: Hastaneler ve poliklinikler ve tıp merkezleri gibi sağlık alanları Sağlık Bakanlığı tarafından yasal saç ekimi yerleri olarak tanımlanmıştır. Tıbbi kurallara uygun olmayan yerlerde bir çok kişi saç ekimi yaptırmak istemezken, maalesef bu durumdan haberdar olmayan birçok kişi bulunmaktadır.
- Operasyon Sonu Destek : aslında bu pek önemsenmeyen çok önemli konulardan birisidir. Seçeceğiniz doktor yada merkez, saç ekimi sonrası her durumda iletişim kurabileceğiniz ve olası karşılaşabileceğiniz durumlarda size destek sunabilecek bir yer olmalıdır.
Öncesi Süreçte Dikkat Edilmesi Gerekenler :
Şunu unutmayalım, saç ekimi küçük de olsa cerrahi bir girişimdir. Bu operasyonu tıbbi olarak gerektiğinden fazla abartmamak gerektiği gibi , çok basite almamak gerekir. Saç dökülmesi tıbbi olarak bir hastalık değildi. Yaklaşık 30 yaşından sonraki her 3 kişiden ikisinde az ya da çok saç dökülmesi durumu mevcuttur. Saç dökülmesi kişinin bir eksiği ya da kusuru değildir. Genetik baskınlık sonucu oluşan bir durumdur. Dolayısı ile saç nakli yaptırmak isteyenlerin hepsinin ortak özelliği kendilerini daha mutlu hissetmeleri için başvurdukları bir durumdur. Saç ekimi öncesi dönemde saç ektirecek kişi bunu çok ciddi olarak takıntı haline getirmiş ise öncelikle bir psikoloğa yönlendirmekte fayda vardır.
Mantıklı gerçekçi hareket edilmelidir. Kişinin donör kapasitesi üzerinde bir saçsız alanı mevcut ise çok yüksek beklentilere girilmemelidir. 50 bin 60 bin greftlik bir saç kaybı olan bir kimse, 4-5 bin greft saç ekimi ile asla eski haline geri dönemez. Saç ekimi öncesi süreçte, 18 yaşındaki saçlara kavuşabilecekleri vaatlerine karşı dikkatli olmakta fayda vardır.
Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
- Operasyon günü kafanızdan rahatça geçebilecek bir giysi tercih ediniz. Düğmeli bir gömlek olabilir. Sıfır yaka kazak gibi giyecekleri giyerken ekilen greftlere hasar verme durumu söz konusudur.
- Kadınlara yapılan saç ekimleri, kaş ekimi, sakal ekimi gibi uygulamaların ekim öncesi prensipleri genel çerçevede aynıdır. Özellik gerektiren durumları kendi konu başlıklarında anlatılmıştır.
- Alkol kullanıyor iseniz bir kaç gün öncesinden kesmeniz de fayda vardır. Saç ekimi öncesi dönemde sigara kullanımının operasyon sonucuna negatif etkisi bilimsel yönden ispatlanamamıştır.
- Kan sulandırıcı ilaçların kesilmesinde fayda vardır. Bu tür ilaçları kullanıyorsanız doktorunuzla iletişim halinde olunuz.
- Minoxidil kullanan kişilerin bu ilacı 1 hafta öncesinden kesmesinde fayda vardır.
- Diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkları bulunanlar bunu önceden mutlaka belirtmelidirler. Saç ekiminin yapılamayacağı tek hastalık Hemofili denilen doğuştan pıhtılaşma faktörlerinin olmadığı genetik bir hastalıktır. Bunun dışındaki hastalıklarda operasyonu yapacak doktorun karar vermesi ve gerekli şartlar sağlandığı takdirde saç ekimi yapılmasında bir engel yoktur. Mesela şeker hastalığı tedavisi gören bir hasta , gerekli antibiyotik tedavisinin eşliğinde ve diyabeti kontrol altında ise rahatlıkla saç ekimi yapılabilir.
- Saç ekimi öncesi aşırı heyecan ve stres altında olan kişilere sakinleştirici ilaçlar verilebilir.
- Sedasyon altında (kısa süreli uyutma) saç ekimi yapılmayacaksa , tok karna operasyona gelmenizde fayda vardır. Sedasyon ile operasyon yapılacaksa, 5-6 saat öncesinden aç kalmanız gerekmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Saç ekimi zararlı mıdır?
Saç ekimi, lokal anestezi ile uygulanan küçük cerrahi bir işlemdir. Özellikle belirlenmiş bir zarar yoktur. Tıbbın genel kurallarına uygun olarak yapılmışsa herhangi bir zarar söz konusu değildir.
Saç ekimini kimler yapabilir?
Ülkemizdeki yasal mevzuata göre medikal estetik sertifikasına sahip doktorlar, dermatoloji ve plastik cerrahi uzmanları saç ekimi yapmaya yetkilidir. Ekim yaptıracağınız yerde bu 3 doktor grubundan birinin olduğuna ve operasyona bizzat katılacağından emin olmanız gerekir.
Hangi saç ekim merkezinde ekim yaptırmalıyım?
Saç ekimi acil yapılması gerekmeyen bir işlemdir. Araştırın, merkezde doktor var mı? doktor ekime giriyor mu? Öncesi ve sonrası sonuçları tatmin edici mi? Klinik size güven veriyor mu? Saç ekiminden sonra size her türlü desteği sunabilecek mi ? Bunun gibi soruların cevabından emin olmadan saç ekimine hızlıca karar vermeyiniz.
Şeker hastasıyım saç ekimi yaptırabilir miyim?
Bu soruya direk yapılır yada yapılmaz diye bir genelleme getirmek doğru olmaz. Unutmayınız tıpta hastalık yok hasta vardır diye genel bir terim vardır. Şeker hastaları da uygun kan şekeri seviyelerinde stabil halde tutuluyorsa saç ekimi yapılabilir. Ekim sonrası daha özel bir bakım gerektirir.
Yüksek Tansiyonum var saç ekimi yapılır mı?
Tansiyon ilaçlarınızı düzenli almanız gerekir. Operasyon sırasında yapılan ilaçlara ve heyecana bağlı olarak tansiyon değişiklikleri olabilir. Ekimde mutlaka doktor bulunmalı ve olabilecek kan basıncı değişikliklerini kontrol altında tutmalıdır.
Saç ekiminden önce yapılmaması gerekenler nelerdir?
Aslında özel bir kısıtlama yoktur. Ekim gelirken bol rahat ve giyilmesi kolay giyecekler tercih ediniz. Panik yapmayınız. Operasyona uykunuzu almış bir şekilde geliniz. Devamlı kullandığınız ilaçlar varsa bunları doktorunuzun bilmesinde fayda vardır.
Saç ekimi öncesi kan tahlili gerekli midir?
Özellikle kadınlara yapılan saç ekiminde bazı testlerin yaptırılması gereklidir. Ayrıca ekim öncesinde HIV, ve Hepatit testleri rutin olarak yapılmalıdır.