Vertex latince kökenli bir kelimedir; en üst nokta, tepe noktası anlamına gelmektedir. Biz kafanın en üst noktası ve çevresindeki alana yapılan ekimler için vertex saç ekimi adını veriyoruz. Tepe bölgesi saç ekimi işlemlerinde kullanılan terim diyebiliriz. İngilizce terimlerde crown saç ekimi olarak da adlandırılır. Tepe bölgesine yapılan saç ekimleri bazı özelliklerinden dolayı klasik ekimlere göre farklılık gösterir. Bu yazımızda vertex bölgesine yapılan ekimlerin özelliklerini ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.

Vertex Bölgesi Saç Dökülmesi

Vertex bölgesinde olan saç dökülmesi androjenik saç dökülmesinin tipik bir örneğidir. Genetik ve hormonal nedenlere bağlıdır. Babasında vertex tipi saç dökülmesi olan birisin de muhtemelen aynı bölgede saç dökülme olasılığı fazladır. Norwood saç dökülmesi sınıflamasına göre Tip III Vertex, Tip IV, Tip V, Tip VI ve Tip VII dökülme tiplerinde vertex saç ekiminden bahsedebiliriz.

  1. Tip 3 vertex: Vertex bölgesinde seyrelmeler başlamıştır.
  2. Tip 4 : Seyreklik belirgin derecede artar alan genişlemeye başlamıştır.
  3. Tip 5 : Vertex bölgesinde kellik tamamen belirginleşir ve dökülme ön tarafa ve geriye doğru ilerler. Açıklık büyüyerek devam eder.
  4. Tip 6 ve Tip 7 : Kelliğin belirgin olduğu ileri derecede saç dökülmesi vardır. Genelde tüm kafada dökülme ve kellik oluşmuştur.
norwood sınıflaması

Yukarıdaki dökülme tiplerinde saç dökülme hızı kişiden kişiye değişmektedir. Genetik faktör dökülme hızına doğrudan etkilidir.

Tepe Bölgesi Saç Ekimi Nasıl Yapılır?

İnsanlar arası iletişim yüz yüze yada göz göze olduğu için, saç dökülmesi sorunu yaşayanların birinci önceliği ön bölgelerdir. Tip 6-7 gibi yaygın saç dökülmesi olanlarda tepe bölgesi ve geri alanlar, ikinci derecede önem arz eder. Ama Tip3 vertex, Tip 4 gibi genelde vertexe özgün saç dökülmelerinde bu bölge kapatılabilir.

Tepe bölgesine saç ekimlerinde, donör bölge kapasitesi, dökülme hızı ve saçsız bölge genişliği düşünülerek ekim planlanmalıdır. Donör kılları saçsız bölgeyi kapatmaya yetmiyorsa vertex saç ekiminden vazgeçmek en doğrusudur. Bu durumda tepe bölgesi için medikal tedavi uygulamak daha doğrudur.

Şunu unutmayalım ki erken yaşlarda verteks bölgesine ekim yapmak büyük bir risktir. Sadece ailedeki saç dökülme hikayesine bakarak ekim planlamak hata olabilir. Genç yaştaki bir kimsenin saç dökülme hızı ve ilerleyişi önceden tahmin edilemeyebilir. Ama 45- 50 yaşında olan ve Tip 3 verteks gibi sadece tepe bölgesinde dökülmesi olan birisi, verteks saç ekimi için ideal bir adaydır.

  • Vertex bölgesine saç ekimi planlandığında saç ekimi öncesi dönemde yapılacak hazırlığın diğer ekimlerden herhangi bir farkı yoktur. Saçsız bölgenin genişliği ve ihtiyaç olan greft hesaplanır.
  • Tepe bölgesi genelde yuvarlak dairesel açılma gösterir. Pi*r2 formülüyle dairesel bölgenin alanı hesaplanır ve santimetre kareye kaç greft planlanıyorsa o sayıda greft alımı yapılmalıdır. İdeali santimetre kareye 35-40 greft arasıdır.
  • Lokal anestezi ve greftlerin alınması klasik fue saç ekimi ile aynıdır. Vertexe uygulanacak ekimlerde sakaldan ya da göğüs kıllarından greft alımı iyi bir alternatiftir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, sakal kıllarının saç kökleriyle karışık bir şekilde ekim yapılması gerektiği unutulmamalıdır. Ayrıca sakal kılları, kalın ve güçlü olmasından dolayı, bu bölgede saç köklerine göre daha yüksek oranda tutunur.
  • Verteks saç ekimini diğer ekimlerden ayıran en önemli husus saçların ekim aşamasıdır. Şimdi ekim kısmını biraz daha ayrıntılı inceleyelim.

Vertex Saç Ekimi

Tepe bölgesi saç ekimi gerek teknik bilgi gerekse başarı oranı açısından zor bir ekimdir. Tepe bölgesi saçlı derisinin kalınlığı ön bölgeye göre daha fazladır ayrıca kanlanması daha az olan bir bölgedir. Kanlanması az olan bölgede, ekilen saçların çıkış oranı da azalmaktadır. Dolayısıyla vertex saç ekiminde fire oranı, ekim öncesinde göz ardı edilmemelidir.

vertex saç ekimi

Verteks ekiminin ilk aşaması ekim bölgesine anestezi yapılmasıdır. Anestezi uygulaması da klasik saç ekimiyle aynıdır.

İkinci aşama kanalların açılması ve saç köklerinin yerleştirilmesi işlemidir. Bu safha klasik fue ya da dhi yöntemiyle yapılabilir. Biz uygulamalarımızda kalem yöntemiyle saç ekimini tercih ediyoruz. İster dhi ister klasik yöntemle olsun verteks saç ekiminin en önemli kısmı burasıdır. Tepe bölgesi saçlarının kendine has açıları ve yönleri bulunmaktadır. Hatta bu kişiden kişiye farklılıklar gösterir. Eğer bu açı ve yön kurallarına dikkat edilmeden kanal açılıp ekim yapılırsa doğal olmayan kötü sonuçlar ortaya çıkacaktır.

Verteks bölgesindeki saçların çıkış açılarını ve yönlerini kısaca inceleyim. Tepe bölgesi saçları dönerli ve dairesel bir kıvrımla dizilmişlerdir. Bunun için her saç kökünün kanal açma ve köklerin yerleştirilme işlemi, bu dairesel yönlere uygun ve paralel şekilde olmalıdır. Deneyimi olmayan birsi tarafından işlem yapılır ve bu kurallara uyulmaz ise başarısız bir sonuç olacağı aşikardır.

Açılan açılar hiç bir zaman dik olmamalıdır. İdeali 20-25 derecelik açılar olmalıdır. Tepe bölgesinin ön ve orta bölgesi yönleri öne doğru olmalıdır. Ayrıca yönler sağa ve sola yelpaze gibi dağılır girdap görüntüsü olmalıdır. Kisinin tepe bölgesi tamamen dökülmemişse var olan saçlar bize yönler hakkında fikir verir. Kendi saçlarına paralel yönde ve aynı açılarla ekim yapılmalıdır.

Verteksin alt ve aşağı bölgesine ekim yapılacaksa, hasta greft alımı pozisyonunda yüz aşağı şekilde yatmalıdır. Bunun nedeni bu bölge saç köklerinin yönünün aşağı bakması gerekir. Bu pozisyonda açı tayini çok rahat yapılabilir.

Verteks için birkaç ekim seçeneği planlabilir. Bu planlamada, saçsız bölgenin büyüklüğü, alınabilecek greft sayısı,kişinin yaşı ve dökülme hızı gibi faktörler rol oynar. Şimdi bu planlara bakalım.

  1. Dairesel çizim yapılır ve dairenin dış çapından içeriye doğru ekim yapılır. Hedef dairesel saçsız alanın çapının küçültülmesidir. Hedef saçsız alanı tamamen kapatmak değildir. Daha çok greft sayısının yetersiz olduğu durumlarda tercih edilebilir.
  2. Verteksin ön orta bölgesinden geriye doğru ekim yapılır. Verteksin aşağı bakan kısımlara ekim yapılmaz. Bu da donör saç sayısının yetersiz olduğu durumlarda uygulanır. Ekimin sonucunda kişi saçlarını uzun tutar ve geriye doru tarar. Hedef saçları geriye doğru tarayarak ekim yapılmayan bölgeyi kamufle etmektir.
  3. Tip3 verteks gibi sadece vertekse özgü bir dökülme tipi vardır ve greft sayısı yeterlidir. Yüksek sayıda greftle saçsız bölgenin tamamen kapanması hedeflenir.

Tepe Bölgesine Saç Ekimi Sonrası Süreç

Tepe bölgesine yapılan ekim sonrası süreç, birkaç basit ayrıntı dışında klasik saç ekimiyle aynıdır.

  • Ekim sonrası yıkama, klasik yıkamayla aynıdır. Ekimden sonraki ilk gün yıkama yapılabilir. Kabuklar 10. gün sonrasında dökülmüş olmalıdır.
  • Saç ekimi sonrasında görülen şişlik, verteks ekimlerinde hiç görülmeyebilir. Yatış pozisyonu nispeten daha rahattır.
  • Verteks bölgesi ekimlerinde şok dökülme nispeten daha yüksek oranda görülmektedir. İyileşme süresinin normal ekimlerden bir farkı yoktur.
  • Saçların tamamını traş etmeden verteks bölgesine saç ekimi dhi yöntemiyle mümkündür. Hatta kişinin var olan saçları bize açı ve yön tayininde yardımcı olur.

Tepe Bölgesi Saç Ekimi Sonuçları

Daha öncesinde belirttiğimiz gibi, tepe bölgesine yapılan saç ekimi daha zor bir işlemdir. Fire oranı nispeten biraz daha yüksektir. İstenilen sıklığı yakalayabilmek için 1 yıl sonra ikinci bir seans gerekebilir. Ayrıca ekimden sonra bazı medikal tedavilerle ekim sürecini desteklemek faydalı olacaktır. Normal Fue yöntemiyle yapılan ekimlerde, saçların çıkışı 4. aydan itibaren çıkmaya başlar. Vertex bölgesinde ise saç çıkışının başlangıcı 6. aya kadar uzayabilir. Tepe bölgesi saç ekimi sonucu için biraz daha sabırlı olmak gerekir. Vertex saç ekimi öncesi sonrası sonuçlar için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Tepe bölgesi saç ekimi ne zaman çıkar?

Verteks ekimlerinde saçların çıkış süresi biraz daha geçtir. Bunun nedeni, tepe bölgesinin kanlanmasının nispeten daha az olmasından kaynaklanmaktadır. Normal saç ekimlerinde kesin sonuç için 1 yıllık bir süre yeterliyken bu verteks bölgesi için 18 aya kadar uzayabilir.

Tepe bölgesine saç ekimi tutar mı?

Elbette tutar, bu bölgeye yapılan ekimlerde, doğru teknik planlama uygulandığı takdirde tutar. Fakat bu bölgenin özelliğinden dolayı fire oranı biraz daha yüksek olabilir.

Tepeye saç ektirenlerin yorumlarına nasıl ulaşırım?

Saç ektirmeyi düşünenler, daha önce operasyon yaptıran kişilerden fikir alıp süreç hakkında bilgi almak isterler. Bunun en kolay yolu internet ortamındaki forum siteleridir.

Tepe Bölgesi saç ekimi fiyatı pahalı mıdır?

Verteks saç ekimi fiyatları ile klasik saç ekimi fiyatları arasında herhangi bir fiyat farkı yoktur. Fiyatlar,total yapılan uygulamanın içinde olmalıdır.

Tepe bölgesine yapılan ekimde başarı oranı nasıldır ?

Burada önemli olan hastanın doğru seçilmesidir. Tip Tip 4 gibi verteks saç ekimlerinde donör bölge de güçlüyse gayet başarılı bir sonuç alınabilir.

Kaynaklar

  1. Hair Transplantation: Current Concepts and Techniques