saç ekiminin zararları

Saç Ekiminin Zararları ve Yan Ektileri Nelerdir?

Saç ekimi minimal de olsa cerrahi bir operasyondur. Dolayısıyla bu işlemi yaptıracaklar saç ekiminin zararları ve yan etkileri nelerdir gibi sorularına cevap bulmak ister. Bu konuda merak ettiğiniz tüm soruların cevabını yazımızda bulacağınızı düşünüyoruz.

Saç Ekimi Zararlı mıdır?

Türkiye’de günde ortalama 1500-2000 saç nakli yapıldığı tahmin edilmektedir. Bu kadar yüksek sayıda yapılan bir uygulamada elbette bazı olumsuz durumlar olabilir. Bu olumsuzluklardan dolayı saç ekimi zararlı bir işlemdir gibi bir genelleme yapmak doğru olmaz. FUE yönteminin gelişmesi ile saç ekiminin yan etkileri de oldukça azalmıştır. Dolayısıyla günümüzde saç ektirmek sağlığa zararlı mı gibi sorularda oldukça azalmıştır.

Şaç naklinin küçük bir cerrahi işlem olduğunu belirtmiştik. Bu işlemde saçlı deriye iğneler ile bazı girişimler olacaktır. Saç kökleri alınırken ve ekilirken bir çok delikler açılacaktır Dolayısı ile iğne yapılan bu uygulamada ağrı oluşacaktır. Ağrıyı engellemek içinse işlem öncesinde anestezi işlemi ve bazı ilaçları uygulamak gerekecektir. Aldığımız basit bir ağrı kesicinin bile alerji gibi yan etkileri ve riskleri olabilir. Diğer cerrahi girişimlerde olabilecek komplikasyonları saç ekiminde de olması olasıdır.

Saç Ekiminin Riskleri Nelerdir ?

Diğer cerrahi girişimlerde olabilecek komplikasyonları saç ekiminde de olması olasıdır. Bunlar çok basit tedbirlerle kontrol altına alınabilecek genel cerrahi risklerdir. Saç ekimi risklerini birkaç ana başlıkta toplayabiliriz. Daha çok anesteziye bağlı olabilecek risklerdir.

Saç ekimi genelinde lokal anestezi kullanılır. Nadiren de sedasyon yöntemi ile hasta uyutularak anestezi işlemi yapılır. Lokal anestezikler genel anlamda güvenli olsa da alerjik reaksiyonlar görülebilir.

  • Ani Tansiyon Düşmesi : Lokal anesteziye bağlı olarak gelişebilir. Mutlaka damar yolu açık olmalıdır. Baş aşağı yada ayaklar yukarı kaldırılarak genelde kısa süre içerisinde normale dönülür.
  • Anesteziye Bağlı Ağrı Şoku ve Kusma : Anestezi sırasında, ağrı şokuna bağlı olarak ani tansiyon düşmesi ve geçici şuur kaybı olabilir. Refleks olarak kusma ve aspirasyona bağlı solunum yolunda tıkanma görülebilir. Bu nadiren görülebilecek bir durumdur. Çözüm olarak ekimden önce hafif bir kahvaltı yapılması önerilir. Mide aşırı dolu olmamalıdır. Ayrıca sedasyon ile anestezi yapılacaksa, kişi 6 saat öncesinden aç kalmalıdır.
  • Alerjik Reaksiyonlar : Nadiren de olsa lokal anesteziklere bağlı alerjik reaksiyon gelişebilir. Ayrıca bazı lokal anesteziklerin içerisinde adrenalin bulunmaktadır. Adrenalin kalp ritim bozukluklarına da neden olabilen hayati durumlarda da kullanılan bir ilaçtır. Çözüm olarak mutlaka deneyimli bir doktor ya da anestezi uzmanı uygulamanın başında olmalıdır. Operasyon kontrolünde doktor yoksa, saç ekiminden uzak durmanızı tavsiye ederiz. Kızarıklık, kaşıntı gibi basit belirtilerden nefes darlığına kadar gidebilen ciddi belirtiler görülebilir. Saç ekimi işlemine başlamadan önce mutlaka damar yolu açık olmalıdır. Gerektiğinde acil müdahale için damar yoluyla müdahale gerekebilir.
  • Enfeksiyon Riski : Saç ekiminin zararları araştırılırken enfeksiyon riski de unutulmamalıdır. Diğer cerrahi işlemlerde olduğu gibi sterilizasyona mutlaka dikkat edilmelidir. Operasyonda kullanılacak cerrahi malzemelerin steril olduğuna emin olunmalıdır. Eğer bu kurallara uyulmaz ise ekim sonrasında ekilen bölgelerde iltihap apse oluşması ihtimaldir. Dolayısıyla bu bölgelerde saç çıkışı beklenemez. Ayrıca Hepatit B , C, HIV gibi bulaşıcılık gösteren hastalıklara karşı gerekli tedbirler uygulanmalıdır.
  • Kanama : Dhi yönteminde kanama çok görülmez ve sorun oluşturmaz. FUE yönteminde beklenenden fazla kanama görülebilir. Kişi kan sulandırıcı kullanıyorsa, ekimden önce ilaçların kesilip kesilmeyeceğine karar verilmelidir.

Saç Ekiminin Yan Etkileri Nelerdir ?

Aslında bunlara saç ekiminin yan etkileri demek pek doğru değildir. Saç ekiminden sonra olabilecek normal durumlar olarak değerlendirmek daha doğrudur. Bu yan etkilerin pek çoğu müdahale etmeden de geçebilir. Bazı durumlarda ise müdahale gerekebilir.

  • Ekim sonrası şişlik : Saç ekiminden sonraki şişlik, beklenen bir durumdur. Genelde kendiliğinden geçer basit tedbirler ile atlatılabilir.
  • Şok Dökülme : Şok dökülme isimli yazımızda konuyu ayrıntılı olarak açıkladık. Normal bir durumdur.
  • Ekim Sonrası Ağrılar : Ekimden sonra ağrı olabilir fakat basit ağrı kesicilerle rahatlıkla kontrol altına alınabilir. Ekimden sonra ağrıdan şikayet nadiren söz konusudur.
  • Kaşıntı : Ekimden sonra kaşıntı tamamen normal bir durumdur. Yara iyileşmesinin bir göstergesidir. Çok rahatsız ederse kaşıntı ilaç kullanılabilir.
  • Sivilce ve Kızarıklık : Ekimden sonra donör bölgede ve ekim bölgesinde sivilce kızarıklık olabilir. Aşırı olmadı takdirde bir şey yapmaya gerek yoktur. Genelde kendiliğinden geçer.
  • Ekimden Sonra Kafaya Darbe Travma : Ekimden sonraki günler köklerin sağlığı açısından önemlidir. Özellikle ilk 10 günde ekim bölgesine olan bir darbe, saç köklerine zarar verebilir.

Hatalı İşleme Bağlı Oluşan Saç Ekimi Zararları

Aslında saç ekiminin zararları denildiğinde ilk akla gelmesi gereken ve en önemli durum budur. Bu konuyu kötü ve hatalı saç ekimi konumuzda ayrıntılı olarak inceledik. Saç ektirmek isteyen kimse bunu kendini daha mutlu olmak için ister. Bir çok saç ekimi ise hatalı uygulamalardan dolayı hüsranla sonuçlanmaktadır. Bunların bir çoğu kalıcı ve geri dönüşsüz işlemlerdir. Bu durumda ekim yaptıran kişi, ömrünün kalanını mutsuz olarak geçirmekle karşı karşıyadır. Dolayısı ile saç ekiminden önce şu hususlar açıklığa kavuşturulmalıdır.

saç ekimi riskleri
saç ekimi riskleri
  1. Kişi saç ekimine uygun mudur değil midir? Bize göre saç ekiminden önce açıklığa kavuşturulması çok önemlidir. Yaş , greft kapasitesi, saçsız bölge alanı ( cm2 olarak ) , kişinin beklentisi vs. Tüm bunlar irdelendikten sonra hekim ,kişinin saç ekimine uygun olup olmadığına karar verecektir. Uygun olmayan bir kişiye saç ekiminden yarar değil zarar görecektir. Saç ekiminin olumsuz sonuçları, kişinin psikolojik durumuna da olumsuz etki edecektir.
  2. Ekimden Sonraki Doğal Görüntü : Ekilen saçlar çıkmıştır fakat hatalı yapılan ön saç çizgisinden dolayı, doğal olmayan bir görüntü oluşur. Bize göre saç ekimin zararı denildiğinde bu anlaşılmalıdır. Görüntü doğal olmalıdır ve başkası tarafından anlaşılmamalıdır.

Sonuç olarak saç ekimi sağlığa zararlı bir işlem değildir. Fakat mutlaka bir doktor tarafından ve kontrolünde yapılmalıdır. Tıbbi kurallara uygu olarak yapıldığı takdirde saç ekiminde olabilecek risklerinde olma ihtimali düşecektir.

Saç Ekimi Beyne Zarar Verir mi?

Bu teknik ve pratikte mümkün değildir. Bizim işimiz sadece saçlı deri iledir ve 4-5 mm derinliğe kadar girilir. Beyin dokusu ise periost dediğimiz kılıf ile ve korunur ve kafatası içerisindedir. Kısacası saç ekiminin beyin dokusu ile bir ilgisi yoktur.

Saç ekiminden ölen var mıdır?

Evet maalesef vardır. Mutlaka yetkisi olan bir hekimin başında olduğu bir yerde saç ekimi yaptırmanızı öneririz. Saç ekimi, kuaförlük işlemi değildir. Küçük te olsa cerrahi bir müdahaledir. Her cerrahi işlemin de bazı riskleri olabilir.

Saç Ekimi sonrası ateş olur mu?

Nadiren de olsa ateş olabilir. Ekimden sonra ateşiniz çıktıysa mutlaka doktorunuzla iletişim kurmanızı tavsiye ederiz.

Saç ekimi cinselliği etkiler mi ?

Kesinlikle saç ekimi ve cinsellik arasında bir ilişki yoktur. Saç ekiminin kendisi cinselliği etkilemez. Ekimden sonra Propesia gibi hormon ilaçları kullanılırsa bu ilaçlara bağlı cinsel fonksiyonlarda azalma görülebilir.

Sonuç olarak saç ekimi sağlığa zararlı bir işlem değildir. Fakat mutlaka bir doktor tarafından ve kontrolünde yapılmalıdır. Tıbbi kurallara uygu olarak yapıldığı takdirde saç ekiminde olabilecek risklerinde olma ihtimali düşecektir.

Kaynaklar

Complications of Hair Restoration Surgery: A Retrospective Analysis https://www.ijtrichology.com/article.asp?issn=0974-7753;year=2014;volume=6;issue=4;spage=168;epage=172;aulast=Loganathan

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top